Πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων: η περίπτωση των NEETs: συγκριτική μελέτη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ιρλανδίας - Κούκου, Καλλιόπη (2022)
Στην παρούσα εργασία αναλύεται το φαινόμενο της ανεργίας και ειδικότερα της ανεργίας των νέων, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως είναι γνωστό, η κρίση που εκδηλώθηκε το 2008 στις ΗΠΑ, επεκτάθηκε στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα πολλές χώρες να βρίσκονται σε αρκετά δυσμενή οικονομική θέση μέχρι και σήμερα. Αντικείμενο μελέτης της διπλωματικής αυτής εργασίας είναι η ανάλυση οικονομικών και κοινωνικών δεικτών της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιρλανδίας, σχετικά με την Ευρώπη, από το 2007 έως και το 2018, με σκοπό την μελέτη του βαθμού αποτελεσματικότητας των μέτρων και των πολιτικών που εφάρμοσαν τα κράτη για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων. Για τη μελέτη του θέματος, εκτός από την ανασκόπηση όλης της σύγχρονης βιβλιογραφίας, πρόκειται να μελετηθούν και στατιστικά στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων τόσο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) όσο και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).