Πολιτισμικές τάσεις στα ελληνικά πολιτικά κόμματα στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος - Μπεκατώρος, Γρηγόριος (2022)
Το φαινόμενο του εμπλουτισμού των πολιτικών λόγων με πολιτισμικά στοιχεία αποτελεί ένα φαινόμενο, το οποίο παρουσιάζεται συχνά στην Ελλάδα και στο πολιτικό σύστημα αυτής και, στην αυγή του εικοστού πρώτου (21ου) αιώνα, το ίδιο φαινόμενο φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά και από το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα. Ο τρόπος που επηρεάζει το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα τις αντιλήψεις των Ελληνικών κομμάτων και ηγετών αυτών εξετάζεται στην παρούσα εργασία, ιδίως μέσω της ανάλυσης των πολιτικών λόγων των κομμάτων και των ηγετών αυτών. Η σημαντικότητα της παρούσης θεματολογίας έγκειται στο γεγονός ότι η Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επηρεάζει και επηρεάζεται από τις ενέργειες και τις δράσεις του ευρωπαϊκού πολιτικού συστήματος και, ο επηρεασμός αυτός διαφαίνεται μέσω των τοποθετήσεων των πολιτικών ηγετών και κομμάτων της χώρας. Η ανάλυση αυτού του επηρεασμού επιτυγχάνεται ικανοποιητικά μέσω της ανάλυσης των πολιτικών λόγων των ηγετών, από την οποία ανάλυση προκύπτει ότι ο πολιτικός λόγος και κουλτούρα στην Ελλάδα συνοδεύεται από ένα σύνολο πολιτισμικών τάσεων, όπως είναι η στόχευση σε ιστορικές και θεμελιώδεις αξίες, καθώς και η στόχευση σε ιδέες που μεταδόθηκαν από το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, όπως είναι η ιδέα του ευρωπαϊσμού.