Ο Συλλέκτης - Καρατζάς, Νικόλας (Πανεπιστήμιο Αιγάιου, 2022)
Η εργασία αυτή αποτελεί συνοδευτικό κείμενο της διπλωματικής ταινίας ντοκιμαντέρ «Ο συλλέκτης». Η ταινία αποτελεί ένα κινηματογραφικό έργο παρατήρησης γύρω από την διαδικασία περισυλλογής και διανομής ανακυκλώσιμων υλών ενός ρακοσυλλέκτη. Ο Παναγιώτης αποτελεί σύμβολο της εργατικότητας και της περιθωριοποίησης. Οι διαδικασίες συλλογής, διανομής και μεταπώλησης των ανακυκλώσιμων, η εμμονικότητα και ο ενθουσιασμός του Παναγιώτη έρχονται σε αντίφαση με τις αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας του. Παρουσιάζουν με έμμεσο τρόπο την εκμετάλλευση της βιομηχανοποίησης και την ανακυκλωσιμότητα της σύγχρονης ροής εργασίας, καθιστώντας τον Παναγιώτη ως ένα τραγικό ήρωα πίσω από την βιομηχανία περισυλλογής ανακυκλώσιμων μετάλλων. Στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται αναφορά στην ορολογία των ρακοσυλλεκτών. Τί σημαίνει αυτός ο όρος και τι περιλαμβάνει η δράση κάτω από την συγκεκριμένη διεργασία. Τα άτομα τα οποία ασχολούνται με αυτό και την βιομηχανία πίσω από την περισυλλογή αποβλήτων. Αναλύεται επίσης η σημασία της φτώχειας και πως αυτή επηρεάζει τις δυτικές κοινωνίες. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας αναλύονται συγκεκριμένα παραδείγματα κινηματογραφικών έργων τα οποία παρουσιάζουν σημαντικές πληροφορίες και κατευθύνσεις, ως προς το αφήγημα, την θεματική, την προσέγγιση και την ερευνητική τους υπόσταση. Στο τρίτο μέρος της εργασίας γίνεται αναφορά στα είδη αφήγησης στο Ντοκιμαντέρ με ιδιαίτερη σημασία στον κινηματογράφο της παρατήρησης και τον ποιητικό τρόπο αφήγησης. Στη συνέχεια, στο τελευταίο μέρος της εργασίας, αναλύεται η μεθοδολογία εκτέλεσης της ταινίας “Ο Συλλέκτης”. Γίνεται αναφορά στις αφηγηματικές τεχνικές, τις τεχνικές επιλογές εικονοληψίας, ήχου και της σύνθεσης της εικόνας με την χρήση του μοντάζ.