Τουρισμός και τοπική ανάπτυξη: η μελέτη περίπτωσης της Λέσβου και οι τρόποι προβολής της στους απόδημους Έλληνες - Σερέτη, Ευαγγελία-Παρασκευή; Sereti, Evangelia-Paraskevi (2022)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία, η οποία αποτελεί μια μελέτη περίπτωσης, πραγματεύεται τη συμβολή του τουρισμού στην τοπική ανάπτυξη και συγκεκριμένα στην βιώσιμη ανάπτυξη της Λέσβου καθώς και τη σημασία των τρόπων προβολής του νησιού, ως τουριστικού προορισμού, στους Απόδημους Έλληνες. Η Λέσβος διαθέτει πλούσιους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους. Τα τελευταία χρόνια, η Λέσβος, έχει δεχτεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών σε σύγκριση με τα υπόλοιπα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί «όριο» εν μέσω μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης στη Μέση Ανατολή και νοτιοανατολικό σύνορο της Ευρώπης που καλείται να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή μετακίνηση μετά το τέλος του Β ́ Παγκόσμιου Πολέμου (Αλεξανδρή & Σάββα, 2019: 37-38). Για την μακροπρόθεσμη τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου, φαίνεται να είναι αναγκαία η ανάπτυξη ισχυρής τουριστικής ταυτότητας και η προστασία της που βασίζεται στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, στην ενδογενή τοπική ανάπτυξη μέσω καινοτόμων πρακτικών και στην επιτυχημένη προβολή της σε οριοθετημένες αγορές – στόχου, όπως είναι οι Απόδημοι Έλληνες. Το πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας περιλαμβάνει το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο κινείται η ερευνητική μου προσπάθεια και επιχειρεί να προσεγγίσει την περιοχή των προϋποθέσεων που σχετίζονται με την επίδραση του τουρισμού στην τοπική ανάπτυξη. Με το δεύτερο κεφάλαιο πραγματοποιείται η αποτύπωση της σημασίας του τουρισμού στην Ελλάδα και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Η στρατηγική για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και έξυπνη εξειδίκευση διαμορφώνεται τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο μέσα από διεργασίες αλληλεπίδρασης μεταξύ των δύο επιπέδων. Το ερευνητικό ερώτημα του κεφαλαίου εστιάζει στις συνθήκες που θα πρέπει να επικρατούν και στις κρίσιμες δραστηριότητες μέσω των οποίων μπορεί να διασφαλιστεί η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα χαρακτηριστικά της Λέσβου, με σκοπό την ανάδειξη των δυνατών και αδύναμων σημείων, των ευκαιριών της περιοχής μελέτης και των απειλών που προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες. Με το τέταρτο κεφάλαιο επιχειρείται η διερεύνηση της δυναμικής των Ελλήνων που διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού, με στόχο την υποστήριξη του ελληνικού τουρισμού. Το ερευνητικό ερώτημα του κεφαλαίου εστιάζει στους τρόπους προβολής της Λέσβου στους Απόδημους Έλληνες. Ακολουθεί το πέμπτο κεφάλαιο με την παρουσίαση της πρωτογενούς (ποσοτικής και ποιοτικής) έρευνας. Η εργασία ολοκληρώνεται με το έκτο κεφάλαιο στο οποίο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της εργασίας και διατυπώνονται προτάσεις πολιτικής σχετικά με το εξεταζόμενο ερευνητικό αντικείμενο.