Εκτίμηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών λεκάνης απορροής μέσω της μεθόδου συντελεστών εξαγωγής: η περίπτωση εφαρμογής αποδόμησης των θρεπτικών στον Τσικνιά ποταμό, Λέσβου - Σπαρταλίδου, Όλγα-Μαρία (2022)
Στην παρούσα εργασία έγινε μια προσπάθεια ανάλυσης για την εκτίμηση της ποιότητας του νερού όσον αφορά τη μεταφορά θρεπτικών στη λεκάνη απορροής του ποταμού Τσικνιά της κεντρικής Λέσβου και του παράκτιου αλλουβιακού υδροφορέα της Καλλονής που τροφοδοτεί, καθώς και της εκτίμησης των οικοσυστημικών υπηρεσιών μέσω της μεθόδου συντελεστών εξαγωγής export coefficient. Πραγματοποιήθηκαν δύο δειγματοληψίες, η μία στις 11 Δεκεμβρίου 2014 και η άλλη στις 21 Φεβρουαρίου 2015. Έπειτα ακολούθησαν εργαστηριακές αναλύσεις για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων. Οι παρατηρούμενες χρονικές και χωρικές μεταβολές των θρεπτικών συγκεντρώσεων στην λεκάνη απορροής μπορεί να αποδοθούν κυρίως στην ανθρωπογενή δραστηριότητα καθώς και στα χαρακτηριστικά του κλίματος. Οι μέθοδοι καλλιέργειας της ελιάς, τα αστικά απόβλητα, τα απόβλητα γεωργικών εκμεταλλεύσεων και μερικών ελαιοτριβείων που υπάρχουν στην περιοχή, βρέθηκαν να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα ύδατα της περιοχής μελέτης.