Συμβολή στη μελέτη της ποικιλότητας των μακροβενθικών βιοκοινοτήτων στην λιμνοθάλασσα Πόρτο Λάγος (Θρακικό Πέλαγος, Β. Αιγαίο) - Χρούμπη, Χρύσα (2022)
Τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, ο παράγοντας βιοποικιλότητα αποτελεί σημαντικό δείκτη για την εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης διαφόρων οικοσυστημάτων. Οι λιμνοθάλασσες, αποτελούν μια κατηγορία των παράκτιων και μεταβατικών οικοσυστημάτων στις οποίες πραγματοποιούνται πολλαπλές φυσικές λειτουργίες, ενώ παράλληλα κατέχουν ένα κύριο οικολογικό ρόλο, κοινωνικό και οικονομικό. Συνεπώς, η μελέτη των βιοκοινοτήτων, οι οποίες αποτελούν ιδιαίτερο μέρος των οικοσυστημάτων αυτών, κρίνεται απαραίτητη. Η παρούσα μελέτη προσπαθεί να εκτιμήσει την οικολογική κατάσταση, τα πρότυπα κατανομής καθώς και τη βιολογική ποικιλότητα των μακροβενθικών βιοκοινοτήτων των παράκτιων και μεταβατικών οικοσυστημάτων και συγκεκριμένα της Λιμνοθάλασσας του Πόρτο Λάγους. Οι δειγματοληψίες πραγματοποιήθηκαν τον μήνα Νοέμβριο του 2014. Σε επόμενο χρόνο πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση η οποία χρησιμοποίησε μονομεταβλητές μεθόδους (δείκτης ποικιλότητας Shannon (H’) και δείκτης ισοδιανομής Pielou (J’)) και μεθόδους πολυμεταβλητών (ιεραρχική μέθοδος ομαδοποίησης Cluster Analysis και μέθοδος ταξιθέτησης Non-metric MultiDimensional Scaling (ΝMDS)). Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε προσπάθεια εκτίμησης της οικολογικής κατάστασης του οικοσυστήματος και κατανόησης των περιβαλλοντικών μηχανισμών, οι οποίοι αφορούν τη λειτουργία του συγκεκριμένου οικοσυστήματος. Τα αποτελέσματα των στατιστικών αναλύσεων προδίδουν ότι οι κύριες ομάδες των μακροβενθικών οργανισμών που διαβιούν στη λιμνοθάλασσα είναι τα μαλάκια, οι πολύχαιτοι και τα καρκινοειδή. Η διαβάθμιση θαλάσσιου-λιμνοθαλάσσιου περιβάλλοντος, αποτυπώνεται στη σύνθεση, αφθονία και ποικιλότητα της μακροβενθικής πανίδας.