Προκαταρκτική διερεύνηση των βιοχημικών χαρακτηριστικών του είδους Sardina pilchardus (Walbaum 1792) - Ορφανοπούλου, Άννα (2022)
Η σαρδέλα (Sardina pilchardus, Walbaum 1792) είναι ένα από τα 198 είδη που περιλαμβάνει η οικογένεια των Clupeidae. Είναι ωκεανόδρομο πελαγικό είδος που διαβιεί σε βάθος που κυμαίνεται από 10 έως 100 m. Η περιεκτικότητα των ιστών του ψαριού σε λιπίδια, κυμαίνεται από 0,5% έως 20% ανάλογα με την εποχή, το στάδιο της σεξουαλικής ωριμότητας και το μέγεθος του σώματος. Η χαμηλή τιμή πώλησης σε συνδυασμό με την υψηλή διατροφική του αξία, καθιστούν τη σαρδέλα ένα από τα εμπορικότερα και ευρέως καταναλισκόμενα είδη της εγχώριας και ξένης αγοράς. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των χαρακτηριστικών της σαρδέλας (Sardina pilchardus), που αλιεύεται σε πελαγικά ύδατα και αποτελεί τμήμα μελέτης που πραγματοποιείται στα πλαίσια ανάδειξης της σημαντικότητάς της στη ανθρώπινη διατροφή. Για το σκοπό αυτό έγιναν προκαταρκτικές αναλύσεις προσδιορισμού των μορφομετρικών χαρακτηριστικών, αλλά και της ολικής σύστασης του είδους, όπως της υγρασίας, της τέφρας, των πρωτεϊνών αλλά και του ολικού λίπους ψαριών, των οποίων η προμήθεια έγινε από ιχθυοπωλείο της πόλεως της Μυτιλήνης. Επιπρόσθετα, επιχειρήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση της σύστασης της σαρδέλας που αλιεύεται σε μεσογειακές περιοχές με έμφαση στο ολικό λίπος και στα λιπαρά οξέα. Ιδιαίτερα αναζητήθηκε πληροφορία που αφορά στην εποχική διακύμανση των εν λόγω συστατικών και συγκεκριμένα των ω3 λιπαρών οξέων, όπως το εικοσιπενταενοϊκό οξύ (EPA, eicosapentaenoic acid, 20:5 ω3) και το εικοσιδυοεξαενοϊκό οξύ (DHA docosahexaenoic acid, 22:6 ω3), που χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα πολύτιμα για την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών και άλλων ασθενειών. Από την ανάλυση των μορφομετρικών μετρήσεων, των δειγμάτων που αλιεύτηκαν από παράκτια περιοχή της Λέσβου κατά το μήνα Μάιο 2017 προέκυψε ότι, το μέσο μήκος ανέρχεται στα 15,1cm ±1,2cm με ελάχιστο μήκος 12,9cm και μέγιστο 17,2cm και το μέσο βάρος κυμάνθηκε στα 27,7g ±7.1g με ελάχιστο βάρος 16g και μέγιστο 46.7g. Τέλος, όσον αφορά στην ολική σύσταση, οι τιμές ολικού λίπους κυμάνθηκαν στο 3,39 % (± 0,28%), των πρωτεϊνών στο 18,70% ± 0,01% της τέφρας στο 1,81% ± 0,02% και της υγρασίας στο 75,72% ± 0,15%.