Πρώτη μελέτη του αναπαραγωγικού κύκλου των ολοθουρίων Holothuria tubulosa (Gmelin, 1791) και H. poli (Delle Chiaje, 1824) του κόλπου Γέρας Λέσβου - Μπαρδάνης, Εμμανουήλ (2022)
Τα ολοθουροειδή αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα της ασιατικής γαστρονομίας και φαρμακολογίας. Τις τελευταίες δεκαετίες ο πληθυσμός και το βιοτικό επίπεδο των χωρών της Άπω Ανατολής έχει αυξηθεί κάνοντας τη ζήτηση για αυτούς τους οργανισμούς μεγαλύτερη. Έτσι η ασιατική τοπική παραδοσιακή αλιεία μετατράπηκε σε μία παγκόσμιας κλίμακας καθώς τα παραδοσιακά αλιευτικά πεδία είτε έχουν υπεραλιευθεί είτε καταρρεύσει. Η Μεσόγειος Θάλασσα, όπως και το Αιγαίο και Ιόνιο πέλαγος αποτελούν μερικά από τα νέα πεδία για εντατική αλιεία ολοθουροειδών. Όμως οι ελλιπείς γνώσεις σχετικά με τη βιολογία τους και τη δυναμική των πληθυσμών τους σε συνδυασμό με το ανεπαρκές νομοθετικό πλαίσιο εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την διαχείριση της αλιείας ολοθουροειδών. Στην Ελλάδα, παραδοσιακά, αλιεύεται κυρίως το είδος Holothuria tubulosa1 ως δόλωμα σε παραγάδια, όμως ήδη έχει αρχίσει η αλιεία ολοθουροειδών ως εξαγώγιμο προϊόν. Ο κόλπος της Γέρας στην Λέσβο αποτελεί ένα αλιευτικό πεδίο ολοθουρίων για πολλά χρόνια. Έτσι στα πλαίσια της παρούσας πτυχιακής εργασίας έγινε μια πρώτη εκτίμηση του κύκλου αναπαραγωγής των ειδών H. tubulosa1 και H. poli1 του κόλπου. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι το μεν H. tubulosa αναπαράγεται κατά τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ το δε H. poli τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Ακόμα φαίνεται ότι η αύξηση της θερμοκρασίας των νερών του κόλπου στις αρχές του καλοκαιριού σηματοδοτεί και την αρχή της αναπαραγωγής αυτών των ειδών. Στο μέλλον λόγω της εντατικοποίησης της αλιείας ολοθουροειδών, απαιτείται μελέτη των πληθυσμών του κόλπου ώστε να δημιουργηθεί ένα διαχειριστικό σχέδιο των αποθεμάτων του κόλπου με σκοπό την διατήρηση της βιοποικιλότητας και της τοπικής οικονομίας.