Μελέτη της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος ενός παράκτιου συστήματος - Σπιτιέρη, Ειρήνη Δήμητρα (2022)
Η παρούσα εργασία έχει σκοπό την μελέτη ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος ενός παράκτιου συστήματος και συγκεκριμένα της περιοχής του Στρυμονικού Κόλπου. Συγκεκριμένα, στόχος είναι η δημιουργία χαρτών που απεικονίζουν τα επίπεδα ευτροφισμού στην περιοχή μελέτης με χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (ΓΣΠ) και συνεκτιμώντας τιμές από τρείς παραμέτρους χλωροφύλλη-α, νιτρικά και φωσφορικά. Μέσω της χρήσης ΓΣΠ πραγματοποιήθηκε ο διαχωρισμός της περιοχής μελέτης σε ζώνες, αφού πρώτα έγινε επεξεργασία των χωρικών δεδομένων. Εφαρμόστηκε η πολυκριτηριακή μέθοδος Regime με σκοπό την ιεράρχηση των ζωνών και τον χαρακτηρισμό τους ως προς το επίπεδο ευτροφισμού τους. Η μέθοδος εφαρμόστηκε για 6 διαφορετικά σετ δεδομένων, χωρίς απόδοση βαρών, με απόδοση βαρών στις παραμέτρους και απόδοση βαρών σε παραμέτρους και βάθη για τα σετ δεδομένων που αντιστοιχούσαν σε σταθμούς δειγματοληψίας από όπου ελήφθησαν δείγματα από πολλά βάθη. Επίσης, πραγματοποιήθηκε ανάλυση ευαισθησίας των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για την υπό μελέτη περιοχή, επιβεβαιώνοντας πως ο συνδυασμός ΓΣΠ και Πολυκριτηριακών Μεθόδων Ανάλυσης, είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για τη μελέτη της ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην παράκτια ζώνη