Βιοποικιλότητα κοραλλιγενών βιοκοινοτήτων - σχηματισμών στον Κορινθιακό κόλπο - Nikolopoulos, Georgios; Νικολόπουλος, Γεώργιος (2022)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως σκοπό τη διερεύνηση των κοραλλιγενών βιοκοινοτήτων – σχηματισμών του Κορινθιακού κόλπου σε δυο δειγματοληπτικές περιοχές, η κάθε μια εκ των οποίων περιλαμβάνει δυο δειγματοληπτικούς σταθμούς. Η επιλογή ενασχόλησης και διερεύνησης του συγκεκριμένου θέματος έγινε εξαιτίας του ότι, οι κοραλλιγενείς βιοκοινότητες είναι ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου αλλά και από τα λιγότερο μελετημένα, με ένα πολύ μικρό αριθμό ερευνών κυρίως στον Ελλαδικό χώρο. Για τους σκοπούς της έρευνας έγινε συλλογή συνολικά 38 φωτογραφικών δειγμάτων με τη μη καταστρεπτική μέθοδο φωτογράφισης, στη περιοχή Λαμπίρη του Αιγίου, στα πλαίσια του Ερευνητικού Προγράμματος CIGESMED. Το βάθος δειγματοληψίας κυμάνθηκε μεταξύ 14m – 28m. Αρχικά δημιουργήθηκε κατάλογος των ειδών που βρέθηκαν με φυλογενετική σειρά. Τα φωτογραφικά δείγματα που συλλέχθηκαν, αναλύθηκαν μέσω του λογισμικού photoQuad (Trygonis & Sini, 2012), επιτρέποντας έτσι την ταυτοποίηση των εδραίων βενθικών οργανισμών. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε μονοδιάστατη και πολυδιάστατη στατιστική επεξεργασία με τη χρήση των μεθόδων: Cluster Analysis, MDS και SIMPER. Στόχος ήταν η ανίχνευση των ποσοστών κάλυψης των οργανισμών αλλά και των γενικών κατηγοριών, η ομοιότητα των δειγμάτων και η ανομοιογένεια τους.