Μελέτη φαινομένου ξηρασίας στη λεκάνη απορροής Sebou, Morocco μέσω της χρήσης του δείκτη Standardized Precipitation Index (SPI) - Mulita, Zonja (2022)
Για αρκετές δεκαετίες έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος υδρολογικών παρατηρήσεων που αφορούν βροχομετρικά δεδομένα και δεδομένα παροχής νερού στην ευρύτερη περιοχή του Μαρόκου. Τα δεδομένα αυτά αφορούν δύο από τους τρεις κύριους παραπόταμους του ποταμού Sebou, ο οποίος γεωγραφικά τοποθετείται στο Μαρόκο. Γενικά τα φράγματα ρυθμίζουν τη ροή νερού των ποταμών. Η τάση αυτή θα μπορούσε να οφείλεται στην υπερβολική χρήση νερού για άρδευση κατά τη διάρκεια της ξηρασίας, στην αύξηση της εξάτμισης που προκαλείται από την υψηλότερη επιφάνεια των επιφανειακών υδάτων και στη μεταφορά νερού σε άλλες περιοχές. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα φράγματα, μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η εκφόρτωση νερού του ποταμού Sebou και των παραπόταμών του μειώθηκε περίπου κατά 70%. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η εκτίμηση της ξηρασίας σε 2 υδρολογικές λεκάνες μέσω του δείκτη SPI (Standardized Precipitation Index). Η εκτίμηση αυτή διεξήχθη μέσω ανάλυσης δεδομένων σε σταθμούς από τους οποίους πάρθηκαν δεδομένα. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα βροχόπτωσης και παροχής σε δύο από τους βασικούς παραπόταμους του ποταμού Sebou, τους Beht και Ouergha όπου ο ποταμός Beht υποστηρίζει την άρδευση στην πιο γόνιμη περιοχή του Μαρόκου, το Gharb. Οι υδάτινοι πόροι, περισσότερο από κάθε άλλη μορφή πόρων, αποτελούν θεμελιώδες και απαραίτητο στοιχείο για τη διατήρηση και την ανάπτυξη όλων των ανθρώπινων, οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Οι περιοχές αυτές είναι σημαντικές καθώς το μεσογειακό κλίμα που τις χαρακτηρίζει, τις κάνει πυκνοκατοικημένες, με έντονη γεωργική και βιομηχανική ανάπτυξη αλλά και αγροτική παραγωγή. Έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να υπάρχει επάρκεια στους διαθέσιμους υδατικούς πόρους για την εξυπηρέτηση των παραπάνω αναγκών. Αυτή είναι και η βασική αιτία μελέτης της ξηρασίας στην περιοχή αυτή.