Οικολογικά πρότυπα και πρότυπα ποικιλότητας της ταξοκοινωνίας των μαλακίων σε ενδιαιτήματα σκληρού υποστρώματος στις ακτές της Κρήτης - Πουρσανίδης, Δημήτριος (2022)
Το γενικό αντικείμενο της παρούσας διδακτορικής διατριβής είναι η διερεύνηση των οικολογικών προτύπων και προτύπων ποικιλότητας της ταξοκοινωνίας των Μαλακίων σε σκληρό υπόστρωμα σε διαφορετικές περιοχές των ακτών της Κρήτης στο Ν. Αιγαίο. Ειδικότερα, οι στόχοι της διδακτορικής διατριβής είναι:•Η ανασκόπηση της διαθέσιμης δημοσιευμένης και γκρίζας βιβλιογραφίας σχετικά με την θαλάσσια μαλακοπανίδα της Κρήτης.•Η ανασκόπηση της διαθέσιμης δημοσιευμένης και γκρίζας βιβλιογραφίας σχετικά με τον Οικότοπο 1170 της Κοινοτικής Οδηγίας 92/43/EEC•H ποσοτική καταγραφή της βιοποικιλότητας και διερεύνηση της δυναμικής των συνερεύσεων των Μαλακίων σε επιλεγμένες περιοχές με ενδιαιτήματα σκληρού υποστρώματος στην υποπαραλιακή ζώνη των ακτών της Κρήτης με την εφαρμογή του διεθνούς πρωτόκολλου NaGISA•H διερεύνηση του ρόλου που διαδραματίζουν τα Μαλάκια και οι βενθικές βιοκοινότητες στους μηχανισμούς λειτουργίας του οικοσυστήματος στα συγκεκριμένα ενδιαιτήματα,•O σχεδιασμός και ανάπτυξη μίας βάσης δεδομένων (Database) στην οποία θα καταχωρηθούν τα δεδομένα που θα προκύψουν από την βιβλιογραφική ανασκόπηση της μαλακοπανίδας της Κρήτης, της μαλακοπανίδας του σκληρού υποστρώματος της Μεσογείου (οικότοπος 1170) καθώς και τα αποτελέσματα των ερευνών από την υλοποίηση της παρούσας μελέτης για την μαλακοπανίδα του σκληρού υποστρώματος του Κρητικού πελάγους. Όλα παραχθέντα δεδομένα θα διατεθούν προς για χρήση από την επιστημονική κοινότητα μέσω ελεύθερων data repositories (PANGAEA, Lifewatch).