Τρισδιάστατη ψηφιακή απεικόνιση της παλαιοχριστιανικής βασιλικής Χαλινάδου στην Αγ.Παρασκευή Λέσβου: Άγιος Γεώργιος Χαλινάδου: ένα μνημείο του ανθρώπου για το Θεό - Μαντά, Ελένη (2022)
Η παρούσα μεταπτυχιακή διατριβή διερευνά την παλαιοχριστιανική βασιλική του Χαλινάδου, που βρίσκεται κοντά στην Αγ. Παρασκευή Λέσβου. Πρόκειται για ένα μνημείο του 6ου μ.Χ. αιώνα.Ανασκάφτηκε από τον αρχαιολόγο Αναστάσιο Ορλάνδο το 1937 και έκτοτε δεν έχουν γίνει περαιτέρω εργασίες, τόσο ανασκαφικές όσο και διατήρησης. Η διατριβή συνοδεύεται από ένα βίντεο 5.29 λεπτών που συνδυάζει πραγματικές λήψεις του μνημείου, του περιβάλλοντα χώρου και 3d animation του ναού, σε μια προσπάθεια συμπλήρωσης των χαμένων αρχιτεκτονικών μελών του και της ναοδομίας του. Το βίντεο είναι επενδυμένο μουσικά με μία σύγχρονη όπερα. Στόχος της διατριβής είναι η παροχή γενικών γνώσεων σχετικά με τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές της Μεσογειακής λεκάνης, συμπεριλαμβανομένης της Λέσβου και ιδιαιτέρως αυτής του Χαλινάδου. Στόχος του βίντεο είναι μία πρώτη γνωριμία του μνημείου στο ευρύ κοινό, μέσα από μια καλλιτεχνική προσέγγιση και διάθεση που σκοπό έχει να εξάψει την περιέργεια του θεατή, να τον αφυπνίσει και να τον ταξιδέψει στο χωροχρόνο του Χαλινάδου, μέσα από εικόνες και ήχο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο βιβλίο του Αναστάσιου Ορλάνδου με τίτλο:"ΑΡΧΕΙΟΝ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΤΟΜΟΣ Α΄ 1935 - ΤΟΜΟΣ Β΄1936 - ΤΟΜΟΣ Γ΄1937", λόγω του ότι είναι το μόνο επρεριστατωμένο σύγγραμμα που έχει γραφτεί ως ώρας για την παλαιοχριστιανική βασιλική του Χαλινάδου.