Αναπαράσταση κινηματογραφικών δρώμενων από τον ελληνικό κινηματογράφο με τη χρήση της τεχνολογίας καταγραφής και ψηφιακής απόδοσης της κίνηση (motion capture) - Κωστάκου, Κλεοπάτρα (2022)
Η παρούσα έρευνα, εστιάζει στην αναπαράσταση κινηματογραφικών δρωμένων από τον ελληνικό κινηματογράφο και συγκεκριμένα της ταινίας Αλέξης Ζορμπάς, (Zorba the Greek), σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, η οποία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Σκοπός της είναι η ανάδειξη κάποιων πτυχών της συγκεκριμένης ταινίας, με τη χρήση της τεχνολογίας καταγραφής και ψηφιακής απόδοσης της κίνησης, Motion Capture, για να τεθεί ως βάση για τη μελέτη της κίνησης στο κινηματογράφο. Επιδιώκει την ανάλυση του μορφολογικού επιπέδου στο οποίο εξελίχθηκε η κίνηση, το συρτάκι του Ζορμπά, και δεν εστιάζει στο συναισθηματικό επίπεδο των ηθοποιών. Καταδεικνύει τα βήματα, τον τρόπο με τον οποίο πιθανολογείται ότι χόρεψε ο ηθοποιός Antony Quinn και δεν στέκεται στο συναίσθημα που τον καθοδηγούσε. Η μελέτη αυτή σε καμία περίπτωση δεν στοχεύει στην εμπορική κατάχρηση της ταινίας, αντιθέτως προσπαθεί να ξεδιπλώσει την κίνηση ως μορφικό στοιχείο και να χρησθεί ως συμπληρωματικό υλικό στην ανάλυσή της, στην μετέπειτα μελέτη του κινηματογράφου.