Η κατανόηση της έννοιας της προσέγγισης και των εφαρμογών της στα μαθηματικά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης - Παπανικολάου, Χρήστος (2022)
Η επικρατούσα άποψη ότι τα μαθηματικά είναι συνδεδεμένα με την ακρίβεια δημιουργεί την εντύπωση ότι η έννοια της προσέγγισης- εκτίμησης δεν ανήκει στις ενότητες των μαθηματικών(Usiskin,1986 στο Segovia & Castro,2009). Στη σημερινή κοινωνία οι αλλαγές στην τεχνολογία έχουν κάνει τις δεξιότητες της έννοιας αυτής πιο σημαντικές από ποτέ για την ανάπτυξη της δυναμικής των μαθηματικών, όπως η χρήση της υπολογιστικής τεχνολογίας η οποία αναδεικνύει την αναγκαιότητα της εκτίμησης-προσέγγισης ως προς την επαλήθευση της ορθότητας των υπολογισμών. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν οι δραστηριότητες που προτείνονται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, στα σχολικά βιβλία και στο βιβλίο του δασκάλου των Α’,Β’,Γ’ τάξεων των μαθηματικών του Δημοτικού σχολείου. Η μελέτη των δραστηριοτήτων αυτών έγινε με βάση το πρίσμα που δημιουργήθηκε από τις μορφές της εκτίμησης-προσέγγισης και από τις διαστάσεις σημαντικότητας της έννοιας οι οποίες αναδείχθηκαν μέσα από την βιβλιογραφία. Μέσα από τα ευρήματα της παρούσης έρευνας διαφαίνονται σχέσεις και διαφορές μεταξύ των δραστηριοτήτων ανά τάξη, ανά εκπαιδευτικό υλικό, και αναδεικνύονται προβληματισμοί για τις δραστηριότητες που προτείνονται.