Η εύρεση του δειγματικού χώρου σε ένα πείραμα τύχης με τη βοήθεια των ΤΠΕ στο νηπιαγωγείο - Βλαχούλη, Σπυριδούλα (2022)
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελούν οι αντιλήψεις των μαθητών για το δειγματικό χώρο. Φαίνεται, ότι είναι σημαντικό από μικρή ηλικία οι μαθητές να εμπλέκονται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την έννοια της πιθανότητας, καθώς αυτή διευκολύνει την ανάπτυξη της πιθανολογικής σκέψης σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η έννοια του δειγματικού χώρου είναι θεμελειώδης, αφού αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη της πιθανολογικής σκέψης. Η κατανόηση και η χρήση της έννοιας του δειγματικού χώρου μπορεί να καλλιεργήσει διαφορετικές νοητικές δεξιότητες, όπως αναγνώριση των διαφορετικών τρόπων επικράτησης ενός ενδεχομένου, ικανότητα για συστηματική και διεξοδική γενίκευση όλων των δυνατών ενδεχομένων, χαρτογράφηση του δειγματικού χώρου πάνω στην κατανομή των ενδεχομένων. Σκοπός της εργασίας είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων των μαθητών προσχολικής ηλικίας για το δειγματικό χώρο σ’ένα πείραμα τύχης με ισοπίθανα ενδεχόμενα και παράλληλα τις τυχόν επιδράσεις που ασκεί σε αυτές η χρήση των ΤΠΕ. Το πλαίσιο που σχεδιάστηκε για τους μαθητές είχε νόημα γι’ αυτούς και ήταν μέσα στα ενδιαφέροντά τους. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δυο όμάδες, με την μία ομάδα να πειραματίζεται με απτικό υλικό και την άλλη με περιβάλλον μικρόκοσμου. Δημιουργήθηκε μια ιστορία και εντάχθηκαν σε αυτή πέντε δραστηριότητες, μία με ζάρι αριθμών, μία με κληρωτίδα, μία με spinner (κοινές και για τις δύο ομάδες), μία με ζάρι χρωμάτων (απτικό υλικό) και μια με παραγωγή ζευγαριών (μικρόκοσμος). Οι μαθητές καλούνταν κάθε φορά να αναφέρουν τα δυνατά ενδεχόμενα στα πειράματα τύχης που πραγματοποιούσαν με τα υλικά. Οι απαντήσεις τους διαφοροποιούνταν ως προς των αριθμό των ενδεχομένων που ανέφεραν. Διερευνήθηκε επίσης, κατά πόσο επηρεάζει τις απαντήσεις των μαθητών το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε σε κάθε δραστηριότητα. Παράλληλα, μέσα από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων των δυο ομάδων, φαίνεται η θετική επίδραση που άσκησε ο μικρόκοσμος στις αντιλήψεις των μαθητών.