Διεπιστημονικότητα και προγράμματα σπουδών εκπαιδευτικής ρομποτικής - Ιωάννου, Βασιλική (2022)
Η ρομποτική και οι εφαρμογές της κάνουν όλο και πιο έντονα αισθητή την παρουσία τους στην καθημερινότητα μας, δίνοντας συνεχή εναύσματα στους μαθητές για την ενασχόληση τους με τον τομέα αυτό. Η αύξηση του ενδιαφέροντος των μαθητών για επιμόρφωση στον τομέα αυτό, έρχεται σε αντίθεση με την εκπαιδευτική δομή που υπάρχει σήμερα και τη δυνατότητα αυτής να προσφέρει τέτοιου υψηλής ποιότητας εκπαίδευσης σε αυτό το γνωστικό αντικείμενο. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η διδασκαλία της ρομποτικής περιορίζεται κυρίως στα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, σε εξειδικευμένα μαθήματα, ενώ στη δευτεροβάθμια, πρωτοβάθμια και προσχολική εκπαίδευση είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Η εργασία αυτή εχει σκοπό να παρουσιάσει τα προγράμματα σπουδών εκπαιδευτικής ρομποτικής, όπου κι αν υπάρχουν, καθώς και τη διεπιστημονικότητα αυτών. Αρχικά, γίνεται μια εισαγωγή στην έννοια της ρομποτικής και στα οφέλη που προκύπτουν από την ένταξή της στη μαθησιακή διαδικασία, μετά αναφερόνται οι θεωρίες μάθησης που συνδέονται με αυτήν και τέλος αναλύονται το παιδαγωγικό πλαίσιο και οι μαθησιακές προσεγγίσεις αυτής. Στην συνέχεια, γίνεται η ανάλυση στην έννοια της διεπιστημονικότητας καθώς και η σχέση της με την εκπαιδευτική ρομποτική ενώ στο τέλος γίνεται μια ανασκόπηση ερευνών σχετικά με την εκπαιδευτική ρομποτική. Η εργασία αυτή ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των προγραμμάτων σπουδών στην εκπαιδευτική ρομποτική σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης τόσο σε Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες.