Οι προτιμήσεις των μαθητών στο πλαίσιο της διδακτικής των μαθηματικών και της φυσικής - Μαστροκούκος, Ευστάθιος (2022)
Από την ενεργηθείσα έρευνα διαπιστώνεται γενικότερα ότι τα μαθήματα των μαθηματικών και της φυσικής συγκαταλέγονται σε εκείνα που διεγείρουν το ενδιαφέρον των μαθητών. Όσον αφορά τα μαθηματικά, τα ευρήματα ήταν πολύ θετικά καθώς τα παιδιά δέχονται το μάθημα ευχάριστα και επιδεικνύουν ενδιαφέρον κατά την ενασχόληση με αυτό. Το γεγονός ότι γνωρίζουν την χρησιμότητα των μαθηματικών στα υπόλοιπα θετικά μαθήματα, αλλά και στην καθημερινότητα τους, τους κάνει να ενδιαφέρονται ακόμα πιο πολύ. Αξίζει βέβαια να αναφέρουμε πως ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών αυτών δεν θα ήθελε να ασκήσει στο μέλλον το επάγγελμα του μαθηματικού. Όσον αφορά την φυσική, τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον καθώς το μάθημα αυτό τους βοηθά να κατανοήσουν καλύτερα το περιβάλλον. Τα πειράματα επίσης που εμπλουτίζουν την διδασκαλία της φυσικής κεντρίζουν την προσοχή των μαθητών και κάνουν το μάθημα πλέον ζωηρό και ευχάριστο. Προσέτι για ένα από τα μαθήματα που η απόκτηση στέρεων βάσεων, αποδεικνύεται χρήσιμη στην συνέχεια της εν γένει εκπαίδευσής τους. Μεταξύ των δύο μαθημάτων, προέκυψε ότι τα μαθηματικά είναι περισσότερο αρεστά στα παιδιά σε σχέση με την φυσική, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι απέχει κατά πολύ το ενδιαφέρον τους για την δεύτερη.