Οι πεποιθήσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη διδακτική τους επάρκεια στα Μαθηματικά - Σταματάρου, Ευαγγελία (2022)
Οι πεποιθήσεις, οι αντιλήψεις και οι στάσεις των εκπαιδευτικών έχουν γίνει αντικείμενο έρευνας και μελέτης της Διδακτικής των Μαθηματικών, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι αυτές διαμορφώνουν τον τρόπο διδασκαλίας, επηρεάζοντας τη στάση των μαθητών απέναντι στα μαθηματικά και κατ’ επέκταση την επίδοση τους. Σύμφωνα με τη Thompson (1984) υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για να πιστέψουμε ότι οι αντιλήψεις των εκπαιδευτικών επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα τους στο ρόλο που έχουν ως διαμεσολαβητές ανάμεσα σε συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο και στους μαθητές. Θα ήταν ενδιαφέρον να μελετηθούν στη παρούσα εργασία, οι πεποιθήσεις διδακτικής επάρκειας στα Μαθηματικά τόσο των δασκάλων, όσο και των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και να εκτιμηθούν οι πεποιθήσεις των διδακτικών προσεγγίσεων και στις δύο βαθμίδες. Τέλος αντικείμενο μελέτης θα πρέπει να αποτελέσει ο βαθμός συσχέτισης μεταξύ των πεποιθήσεων διδακτικής επάρκειας και πεποιθήσεων διδακτικών προσεγγίσεων των δύο βαθμίδων. Για το σκοπό της έρευνας 110 εκπαιδευτικοί (55 δάσκαλοι,24 εκπαιδευτικοί Γυμνασίων Ρόδου και 31 εκπαιδευτικοί Λυκείων) συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια. Διαπιστώθηκε,λοιπόν,μετα την επεξεργασία των δεδομένων της έρευνας, ότι τόσο οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και δευτεροβάθμιας έχουν αρκετά υψηλό βαθμό διδακτικής επάρκειας, δηλαδή θεωρούν τους εαυτούς τους αρκετά ικανούς για να φτιάχνουν διδακτικές στρατηγικές, να διαχειρίζονται την τάξη κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας και να κινητοποιούν τους μαθητές να εμπλακούν στη μάθηση. Όσο για τις διδακτικές προσεγγίσεις των εκπαιδευτικών από τα αποτελέσματα φαίνεται ότι είναι μικτές. Σύμφωνα με την ανάλυση ΑΝΟVA οι πεποιθήσεις διδακτικής προσέγγισης έχουν θετική συσχέτιση με τις μαθητοκεντρικές προσεγγίσεις. Δηλαδή, οι εκπαιδευτικοί ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, έτη διδακτικής εμπειρίας, οι οποίοι νιώθουν ότι έχουν υψηλό βαθμό πεποιθήσεων διδακτικής επάρκειας συνήθως εφαρμόζουν μαθητοκεντρική διδασκαλία. Αν αναλογιστούμε την σπουδαιότητα της σημασίας των πεποιθήσεων διδακτικής επάρκειας των εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων και της αποτελεσματικότητας της διδασκαλίας τους, η παρούσα έρευνα θα βοηθήσει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών των δύο βαθμίδων. Επιλογικά, να προσθέσουμε την ανάγκη περισσότερης έρευνας σε μεγαλύτερο δείγμα καθώς η έρευνα έγινε σε περιορισμένο χώρο και το δείγμα της ήταν μικρό.