Το τριώνυμο στα μαθηματικά και τη φυσική του σχολείου: μελέτη αντιλήψεων μαθητών και καθηγητών - Παπαϊωάννου, Σάββας - Τσαμπίκος (2022)
Θέμα της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της έννοιας του τριωνύμου σε μαθήματα της δευτεροβάθμιας σχολικής εκπαίδευσης. Η έννοια του τριωνύμου μελετάται στα μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αντίληψη που διαμορφώνουν για την έννοια αυτή τόσο οι μαθητές όσο και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί. Η επιστήμη των Μαθηματικών και της Φυσικής απασχόλησε και συνεχίζει να απασχολεί τους επιστήμονες και τους ερευνητές από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα, προσθέτοντας στην ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία νέες προσθήκες, αλλαγές και καινοτόμες παρατηρήσεις. Δεδομένης της γνώσης του θέματος στη γνωστική σφαίρα των θετικών επιστημών και δη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η μελέτη της έννοιας αυτής είναι απαραίτητη και εμπεριέχει μια προσέγγιση διαφορετικού τύπου. Ειδικότερα, μετά τη σύντομη βιβλιογραφική ανασκόπηση της έννοιας αυτής, επιχειρείται η μελέτη της υπό το πρίσμα δυο αξόνων: της επιστημονικής προσέγγισης και της αντίληψης που έχουν για αυτήν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το ενδιαφέρον, συνεπώς, έγκειται στη διεπιστημονική θέαση του θέματος και της πρωτοποριακής αντιμετώπισης του αντικειμένου με ενδιαφέρουσες προτάσεις βελτίωσης της κατανόησης και της εφαρμογής του.