Η γλώσσα προγραμματισμού processing ως περιβάλλον διεπιστημονικής προσέγγισης προβλημάτων με υπολογιστική σκέψη - Ηλιοπούλου, Σοφία (2022)
Η παρούσα έρευνα αποτελείται από 6 κεφάλαια. Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί το εισαγωγικό μέρος της εργασίας, όπου αναλύεται το θεωρητικό πλαίσιο και η μεθοδολογία της εργασίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται ανάλυση της υπολογιστικής σκέψης και των γλωσσών προγραμματισμού, εξάγοντας συμπεράσματα για τη σύνδεση των δύο με τη διδακτική της Πληροφορικής. Στο τρίτο κεφάλαιο καταγράφονται οι πιο γνωστές γλώσσες προγραμματισμού ενώ αναλύεται η αξιοποίηση των γλωσσών στην εκπαίδευση. Βασικές θεωρίες του προγραμματισμού και της εφαρμογής της υπολογιστικής σκέψης στην εκπαίδευση, μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες για τη διασύνδεση των μαθησιακών δραστηριοτήτων, της υπολογιστικής σκέψης και του κονστρουκτιβισμού. Έτσι, εξάγονται συμπεράσματα για τον ρόλο των γλωσσών στον προγραμματισμό. Στη συνέχεια, στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται η γλώσσα ανοιχτού κώδικα, Processing και παράλληλα, αναλύεται η σχέση της με την οπτικοποίηση (visualization). Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζεται ένα πραγματικό σενάριο που υλοποιήθηκε σε εκπαιδευτική δομή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σπάρτη, προκειμένου να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα της προσέγγισης με τη γλώσσα Processing. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της έρευνας και τίθενται νέοι προβληματισμοί για εκ νέου έρευνα της ακαδημαϊκής κοινότητας αναφορικά με τη γλώσσα processing και την εφαρμογή της σε σχολική τάξη.