Πεποιθήσεις γονέων για τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση της μαθηματικής ταυτότητας των παιδιών τους στο δημοτικό σχολείο - Τυρίκου Φραζή, Ευφημία Ειρήνη (2022)
Οι ερευνητές της μαθηματικής εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους στην εξέταση των σχέσεων μεταξύ της μάθησης μαθηματικών στο σχολείο και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος . Η οικογένεια έχει κυρίαρχο ρόλο στο κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού και παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή μαθηματικών ταυτοτήτων . Η παρούσα μελέτη έχει σκοπό να διερευνήσει τις πεποιθήσεις των γονιών για τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωση της μαθηματικής ταυτότητας των παιδιών τους στο Δημοτικό Σχολείο. Πρόκειται για μια εκτενή βιβλιογραφική επισκόπηση. Το ερευνητικό πλαίσιο αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια στα οποία παρουσιάζονται οι σχέσεις του συστήματος σχολείο –οικογένεια- κοινωνία μέσα στο οποίο πραγματοποιείται η μαθηματική εκπαίδευση και δημιουργούνται οι μαθηματικές ταυτότητες των παιδιών .Αποσαφηνίζεται ο όρος της γονικής συμμετοχής και ο ρόλος της στη δημιουργία μαθηματικών ταυτοτήτων και παρουσιάζονται θεωρητικά μοντέλα γονικής συμμετοχής. Επίσης γίνεται αναφορά στους σκοπούς και στους στόχους του Αναλυτικού Προγράμματος της Ελλάδας και τις βασικές αρχές που διέπουν τη Μαθηματική Εκπαίδευση υπό το πρίσμα των πεποιθήσεων για τη διδασκαλία των μαθηματικών, για την γονική συμμετοχή και για την έννοια της μαθηματικής ταυτότητας. Στα συμπεράσματα της έρευνας ,που παρουσιάζονται στο πέμπτο κεφάλαιο, γίνεται μια προσπάθεια κατηγοριοποίησης των μοντέλων γονικής συμμετοχής με βάση τα ερευνητικά ερωτήματα και συμπεραίνεται ότι το σφαιρικό μοντέλο ικανοποιεί τα ερευνητικά ερωτήματα της εργασίας καθώς αναδεικνύεται σε αυτό η σημαντικότητα του ρόλου του γονέα στη διαμόρφωση της μαθηματικής ταυτότητας του παιδιού. Η άμεση βοήθεια του γονέα ,η θετική του στάση απέναντι στα μαθηματικά και οι υψηλές προσδοκίες για τις σχολικές επιδόσεις επηρεάζουν την στάση και τις επιδόσεις του παιδιού και διαμορφώνουν την μαθηματική του ταυτότητα.