Κατασκευή προβλημάτων μαθηματικών και φυσικής: διεπιστημονική προσέγγιση - Κοκολάκη, Καλλιόπη (2022)
Στην παρούσα εργασία, αντλώντας επίδραση από μια διεπιστημονική οπτική, συνδέονται τα Μαθηματικά και τη Φυσική μέσω της κατασκευής προβλήματος με στόχο την καταγραφή κατάλληλων διεπιστημονικών σχέσεων. Αρχικά, επικεντρώνονται οι πεποιθήσεις εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαθηματικών και Φυσικής σχετικά με την κατασκευή προβλήματος ως μέθοδο κατανόησης σε μαθησιακά περιεχόμενα των δύο μαθημάτων. Επίσης, θα ζητηθεί η κατασκευή προβλήματος το οποίο θα είναι κατάλληλο για τους σκοπούς των μαθημάτων που διδάσκουν. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης αναδεικνύουν το συνδυασμό προσωπικών χαρακτηριστικών των συμμετεχόντων, των σχεδίων μαθήματος, των διαδικασιών δημιουργίας προβλημάτων και του περιβάλλοντος που οι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι προωθεί τη δημιουργικότητα των μαθητών των Μαθηματικών και της Φυσικής των Λυκειακών τάξεων. Περιγράφονται επίσης τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι συμμετέχοντες όταν ασχολήθηκαν με τη δημιουργικότητα. Δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετώπισαν στο παρελθόν με τα Μαθηματικά και τη Φυσική, οι εκπαιδευτικοί τείνουν να έχουν αρνητικές πεποιθήσεις και στάσεις η μια στην άλλη επιστήμη. Η δημιουργία προβλημάτων εμπλέκει τους εκπαιδευτικούς σε όλα τα επίπεδα, επιτρέποντας τους να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες τους. Με βάση ένα πειραματικό σχεδιασμό συνέντευξης, η παρούσα μελέτη διερεύνησε την επίδραση της δημιουργίας προβλημάτων και την επίδραση στις στάσεις και τις πεποιθήσεις των εκπαιδευτικών των Μαθηματικών και της Φυσικής. Οι εκπαιδευτικοί ασχολήθηκαν με μια προσέγγιση στη διατύπωση προβλημάτων που βασίστηκε στα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και εμπειρίες για να σχεδιάσουν λεκτικά προβλήματα. Η μελέτη δείχνει ότι οι εκπαιδευτικοί των Μαθηματικών και Φυσικής είναι πρόθυμοι να εμπλακούν στη διατύπωση προβλημάτων με ουσιαστικό τρόπο και εκτιμούν την αυτονομία που τους παρέχεται κατά τη διαδικασία. Οι εκπαιδευτικοί κατασκεύασαν προβλήματα που στηρίχθηκαν σε πλαίσια που είχαν σχέση με την καθημερινή τους ζωή. Αυτή η αυτονομία επηρέασε τις στάσεις σχετικά με την αυτοεξερεύνηση και τις απόψεις τους, ωστόσο είχε περιορισμένο αντίκτυπο στις πεποιθήσεις των μαθητών σχετικά με τις διδακτικές ανάγκες.