Παρουσίαση των εκπαιδευτικών λογισμικών που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα σε παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση - Αντωνοπούλου, Αγνή (2022)
Ο τρόπος διδασκαλίας των παιδιών που παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες χρειάζεται κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με την παραδοσιακή διδασκαλία, λόγω των ιδιαίτερων αναγκών των μαθητών. Μαθησιακές δυσκολίες παρουσιάζουν παιδιά με νοητική υστέρηση, αυτισμό, κινητικά προβλήματα, προβλήματα όρασης ή ακοής, αλλά και παιδιά τυπικής ανάπτυξης ενδέχεται να παρουσιάσουν ειδικές μαθησιακές δυσκολίες όπως δυσλεξία, δυσγραφία, δυσορθογραφία ή δυσαριθμησία. Στη χώρα μας υπολογίζεται πως περίπου το 10% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες. Στα πλαίσια μιας συμπεριληπτικής εκπαίδευσης, απαιτείται η προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας ώστε όλοι οι μαθητές θα έχουν τα ίδια δικαιώματα στη μάθηση. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο τον χώρο της εκπαίδευσης. Η εξέλιξη του διαδικτύου, οι νέες τεχνολογίες και τα εκπαιδευτικά λογισμικά συμβάλουν στη βελτίωση της διδασκαλίας κάθε μαθήματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Η χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία βοηθά τους μαθητές να αποκτήσουν γνωστικές αλλά και κοινωνικές δεξιότητες. Ο τρόπος μάθησης αποκτά πιο ενδιαφέρον και διασκεδαστικό χαρακτήρα για τα παιδιά, παρέχοντάς τους περισσότερα κίνητρα μάθησης. Ειδικότερα, στον χώρο της Ειδικής Αγωγής οι νέες τεχνολογίες και τα ψηφιακά περιβάλλοντα μάθησης διαδραματίζουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της μάθησης. Οι εναλλακτικοί τρόποι διδασκαλίας μπορούν να συμβάλουν στη συμπερίληψη μαθητών που παρουσιάζουν φυσικές και νοητικές ανεπάρκειες μέσω προγραμμάτων και εκπαιδευτικών λογισμικών που είναι κατάλληλα σχεδιασμένα για κάθε ιδιαίτερη μορφή εκπαιδευτικής ανάγκης. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η προσαρμογή της διδασκαλίας και η κατάλληλη χρήση των εκπαιδευτικών λογισμικών ανάλογα με τις εκπαιδευτικές ανάγκες του κάθε μαθητή. Παρόλο που η χρήση εκπαιδευτικών λογισμικών για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες είναι αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό, θα λέγαμε πως στη χώρα μας η δημιουργία και χρήση αντίστοιχων λογισμικών έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια του προηγούμενου αιώνα προχωρώντας με αργούς ρυθμούς. Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μια πιο εντατική προσπάθεια δημιουργίας νέων λογισμικών που να καλύπτουν περισσότερες μαθησιακές ανάγκες. Η αύξηση της δημιουργίας και χρήσης των εκπαιδευτικών λογισμικών για μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε κίνητρο για την εκπόνηση της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Σκοπό της εργασίας αποτελεί αφενός η ανάδειξη των ωφελειών που προκύπτουν μέσω της χρήσης των εκπαιδευτικών λογισμικών και αφετέρου η παρακίνηση των εκπαιδευτικών για να λάβουν την απαραίτητη επιμόρφωση ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα χρήσης τους στη σχολική τάξη ως ένα επιπλέον βοήθημα που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο σχολικό εγχειρίδιο του εκάστοτε μαθήματος.