Η ισότητα φύλων στο αειφόρο σχολείο - Πολπατζή, Δάφνη (2022)
Η παρούσα εργασία πραγματεύεται την ισότητα των δύο φύλων στο αειφόρο σχολείο. Πιο συγκεκριμένα στο πρώτο μέρος της εργασίας που αποτελεί τη βιβλιογραφική ανασκόπηση αποσαφηνίζεται η έννοια της αειφορίας γενικά στο σύνολο της και πιο ειδικά στο σχολικό πλαίσιο, αναλύεται η ισότητα των φύλων και περιγράφεται η σύνδεση των δυο αυτών εννοιών. Το δεύτερο μέρος της εργασίας που αποτελεί το ερευνητικό πλαίσιο παρουσιάζει τη μεθοδολογία της έρευνας και την ανάλυση. Ειδικότερα, σκοπός της έρευνας είναι να διερευνηθούν οι αντιλήψεις και οι απόψεις των εκπαιδευτικών σε σχέση με την ισότητα των φύλων στο αειφόρο σχολείο. Στην έρευνα αξιοποιήθηκαν 6 ημι-δομημένες συνεντεύξεις γυναικών εκπαιδευτικών στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση, ηλικίας από 27 έως 39 ετών. Οι ερωτήσεις των συνεντεύξεων κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ερωτώμενων και οι υπόλοιποι τρεις απαντούν στα τρία ερευνητικά ερωτήματα που τέθηκαν. Οι συνεντεύξεις αναλύθηκαν με την ποιοτική μέθοδο και τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν έδωσαν απαντήσεις στα ερευνητικά ερωτήματα. Το βασικό εύρημα είναι ότι δεν νοείται σχολείο που υπηρετεί την αειφορία και τη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς την προάσπιση της ισότητας των δυο φύλων.