Συγκριτική ανάλυση διεπιστημονικών προγραμμάτων σπουδών υπολογιστικής σκέψης και STEAM για την προσχολική εκπαίδευση και τις πρώτες τάξεις του δημοτικού - Σταματάρου, Σταυρούλα (2022)
Η παρούσα βιβλιογραφική μελέτη στοχεύει στη μελέτη επιλεγμένων διεπιστημονικών προγράμματα σπουδών, από διάφορες χώρες του κόσμου (Αυστραλία, Σουηδία, Νότια Κορέα, Καναδάς), όπου εντάσσεται η Υπολογιστική Σκέψης και η προσέγγιση STEAM και απευθύνοται σε μαθητές προσχολικής ηλικίας καθώς και σε μαθητές των πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου. Παράλληλα, επιχειρείται η διερεύνηση του τοπίου στον ελλαδικό χώρο, εξετάζοντας τα νέα αναλυτικά προγράμματα σπουδών καθώς και τα εργαστήρια δεξιοτήτων που εντάχθηκαν στα προγράμματα σπουδών κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά (2021-2022). Ακολουθεί προσπάθεια σύγκρισης των παραπάνω προγραμμάτων σπουδών σε ότι έχει να κάνει με την εκπαίδευση STEAM, η οποία καταδυκνείει την ύπαρξη διαφοροποιήσεων αλλά και αρκετών κοινών στοιχείων. Το βασικότερο έχει να κάνει πως στις υπόλοιπες χώρες έχουν ξεκινήσει και υλοποιούνται οργανωμένες πρωτοβουλίες εδώ και σχεδόν μία δεκαετία, δίνοντας ιδιαίτερα μεγάλη σημασία στην ενασχόληση των μαθητών και μαθητριών τόσο με θέματα τεχνολογίας όσο και με την επαφή με τις τέχνες, σε αντίθεση με τη χώρα μας όπου βρισκόμαστε, ακόμη, σε αρχικό στάδιο. Βασική μέθοδο που συναντάμε σε όλες τις προσεγγίσεις STEAM έχει να κάνει με την εμπλοκή όλων των μαθημάτων στην εκπαίδευση STEAM, με την ακολουθούμενη προσέγγιση να διαφέρει σε επιμέρους σημεία μεταξύ των χωρών. Από την άλλη, η Σουηδία και η Νότια Κορέα δίνουν το μεγάλυτερο βάρος, σε σχέση με τις άλλες χώρες, αναφορικά με την παροχή του κατάλληλου υλικού και εξοπλισμού. Τέλος, σε όλα τα αναλυτικά προγράμματα σπουδών συναντάμε την ανάγκη επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να υποστηρίξουν σωστά την όλη προσπάθεια.