Οι απόψεις των εκπαιδευτικών - μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για τις έμφυλες διακρίσεις στην ελληνική εκπαίδευση - Νικολακοπούλου, Παναγιώτα (2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στις έμφυλες διακρίσεις στα πλαίσια της ελληνικής εκπαίδευσης. Αναλυτικότερα, σκοπό αυτής της εργασίας αποτελεί η μελέτη του φαινομένου των διακρίσεων λόγω φύλου και λόγω σεξουαλικότητας στην ελληνική εκπαίδευση όπως βιώνεται από τους/τις εκπαιδευτικούς – μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Το θεωρητικό μέρος της εργασίας αναφέρεται αρχικά στις έννοιες του φύλου και της ταυτότητας, στην Κουήρ θεωρία και τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και εν συνεχεία στις διακρίσεις, τον σεξισμό και την ομοφοβία στον χώρο της εκπαίδευσης. Στο ερευνητικό μέρος, επιχειρείται η διερεύνηση των απόψεων των εκπαιδευτικών - μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας αναφορικά με τις έμφυλες διακρίσεις και τον σεξισμό, τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικότητας και την ομοφοβία προς τους/τις εκπαιδευτικούς ΛΟΑΤΚΙ+ καθώς και προς τους/τις μαθητές/τριες ΛΟΑΤΚΙ+ όπως αναπτύσσονται στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ένα εκ των κεντρικότερων συμπερασμάτων επιβεβαιώνει την ύπαρξη και την αναπαραγωγή σεξιστικών και ομοφοβικών στερεοτύπων στο σχολικό πλαίσιο, τόσο σε επίπεδο συμπεριφορών, όσο και παιδαγωγικών πρακτικών, τα οποία συντηρούν τις έμφυλες διακρίσεις στην ελληνική εκπαίδευση.