Μελέτη και αξιολόγηση εργαλείων και τεχνικών αυτοματοποιημένου ελέγχου λογισμικού - Τζούρου, Σοφία-Άννα (2022)
Στις μέρες μας, οι περισσότερες ενέργειες ενός ανθρώπου που λαμβάνουν χώρα καθημερινά εξαρτώνται από λογισμικά ή εφαρμογές. Για να παραχθούν αυτές οι εφαρμογές και να είναι έτοιμες για χρήση κρίνεται αναγκαίο πέρα από την υλοποίηση των λειτουργιών τους να υπάρξει και ένα στάδιο ελέγχου των εφαρμογών. Σε αυτό το στάδιο, λαμβάνουν μέρος κυρίως άνθρωποι και εργαλεία για την εμφάνιση σφαλμάτων ή μη αναμενόμενων συμπεριφορών μιας εφαρμογής καθώς και την διόρθωσή τους. Δεν είναι εφικτό μια εφαρμογή να φτάσει στα χέρια των τελικών χρηστών χωρίς να έχει περάσει από το στάδιο του ελέγχου, γιατί είναι σίγουρο πως οι χρήστες δεν θα μπορούν σίγουρα να εκμεταλλευτούν όλες τις λειτουργίες που θα πίστευαν ότι υποστηρίζει η εφαρμογή. Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Μελέτη και αξιολόγηση εργαλείων και τεχνικών αυτοματοποιημένου ελέγχου λογισμικού» σκοπεύει να αναδείξει την σημασία που έχει ο έλεγχος λογισμικού για τις νεοσύστατες ή ήδη υπάρχουσες εφαρμογές. Με λίγα λόγια, αναλύονται οι βασικές έννοιες, τα επίπεδα, τα είδη και οι τεχνικές ελέγχου λογισμικού, καθώς υπάρχει και μια συγκριτική μελέτη ανάμεσα στα χαρακτηριστικά που έχουν τα εργαλεία αυτοματοποιημένου ελέγχου λογισμικού. Τέλος η παρούσα διπλωματική εργασία αναπτύχθηκε για να μπορέσει να ενταχθεί ένα νέο μάθημα στο Πανεπιστήμιου Αιγαίου και συγκεκριμένα στο τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών Συστημάτων. Στο συγκεκριμένο τμήμα οι φοιτητές καλούνται να αναπτύξουν διαφόρων ειδών εφαρμογές χωρίς όμως να υπάρχει η νοοτροπία του ελέγχου λογισμικού και ακόμα περισσότερο χωρίς τις γνώση της αυτοματοποίησης κάποιων δοκιμών. Ένας ακόμη λόγος, λοιπόν, για την εκπόνησης της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη ενός επιμορφωτικού/εκπαιδευτικού προγράμματος για την εκμάθηση των τεχνικών και των εργαλείων του ελέγχου λογισμικού από φοιτητές, αποφοίτους ή επαγγελματίες που θα δίνει την ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους να μαθαίνουν ένα ακόμη πολύ σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης λογισμικού που είναι ο έλεγχος λογισμικού.