Διαδικτυακή διαφήμιση σε σχέση με την προστασία προσωπικών δεδομένων - Σιώμου, Αντωνία (2022)
Η παρούσα εργασία αφορά την Διαδικτυακή Διαφήμιση και την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων. Καθώς η χρήση του διαδικτύου έχει κατακλίσει τη ζωή μας, η κυριότερη πηγή εσόδων για τις ιστοσελίδες προέρχονται από τις διαδικτυακές διαφημίσεις. Αρκετές από τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται από τους διαφημιστές, δημιουργούν υποψίες αναφορικά με την συλλογή, αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή και ευαίσθητου προσωπικού χαρακτήρα, ανάλογα και με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας στην οποία έχει πραγματοποιηθεί η επίσκεψη. Για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητο, οι διαφημίσεις να υπόκεινται όλο και περισσότερο σε έλεγχο ή ρύθμιση. Η προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών πληροφοριών του κάθε ατόμου αποτελέσαν το αντικείμενο του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR), ο οποίος θεσμοθετήθηκε στην Ευρώπη το 2016 και στη χώρα μας ξεκίνησε η εφαρμογή του από το 2019. Για την τήρηση του Κανονισμού και την συνολικότερη εποπτεία, αρμόδια αρχή ορίστηκε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μέσω της οποίας πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι και η εξέταση των σχετικών ερωτημάτων ή καταγγελιών.