Μελέτη της διαχείρισης απορριμμάτων σε περιβάλλον έξυπνης πόλης - Πατσουράκης, Γεράσιμος (2022)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία, έγινε μια μελέτη για την διαχείριση απορριμμάτων σε περιβάλλον έξυπνης πόλης αλλά και στην τεχνολογία που υλοποιεί. Θα παρουσιαστούν νέες τεχνολογίες, που στοχεύουν στην επίλυση των προβλημάτων που εμφανίζονται στις πόλεις. Θα αναφερθούν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για να δημιουργηθεί μια έξυπνη πόλη και θα υπάρξουν ιδέες για την βελτίωση των ήδη υπάρχων έξυπνων πόλεων. Στη συνέχεια, θα γίνει αναφορά στις προκλήσεις οραματισμού όπου έρχεται αντιμέτωπη με την τεχνολογία και με τον σχεδιασμό της έξυπνης πόλης. Η έξυπνη πόλη θέλει να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολιτών της και να κάνει την ζωή τους ευκολότερη. Ακόμα, θα αναλυθούν τα στοιχεία για την δημιουργία και διατήρησης της έξυπνης, πόλης ώστε το όραμα να γίνει πράξη. Με την εισαγωγή στο διαδίκτυο των πραγμάτων, προσπαθούμε να επιλύσουμε βασικές ανάγκες των χρηστών για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα τους. Θα γίνει λεπτομερής αναφορά σε νέες τεχνολογίες δικτύωσης, καθώς και για τον ρόλο τους στην αποτελεσματικότερη ροή ελέγχου. Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία αυτή χρειαζόμαστε ασφάλεια, όπου θα παρθούν θετικά στοιχεία όπως και η καλύτερη εφαρμογή πολλών μηχανισμών που χρησιμοποιούν τις δυνατότητες του SDN. Για να γίνουν επιτεύξιμα τα έργα που θέλουν να υλοποιήσουν οι έξυπνες πόλεις, θα χρησιμοποιήσουμε ασύρματα δίκτυα αισθητήρων, όπου θα συλλέγουν πληροφορίες από το περιβάλλον. Στόχος της εργασία είναι να αναδείξει τη διαχείριση απορριμμάτων και πως μπορεί να βελτιωθεί, όπου έχουν συλλεχθεί πραγματικά στοιχεία από τον δήμο της Αγίας Παρασκευή και αναλύονται λεπτομερώς για όλο το εύρος των απορριμμάτων. Η ευρωπαϊκή ένωση έχει θέσει στόχους για την διαχείριση των απορριμμάτων όπου η χώρα μας πρέπει να ακολουθήσει, θα δούμε αναλυτικά τα εμπόδια που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και να πλησιάσει τις άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, την κατάσταση της Ελλάδας στις χωματερές και τι πρέπει να κάνει για να εκσυγχρονιστεί. Ύστερα, μελετήθηκαν τρόποι υλοποίησης βέλτιστων διαδρομών για την συλλογή απορριμμάτων, όπου θα χρησιμοποιήθηκαν αλγόριθμοι για την μείωση της ρύπανσης και την βελτίωση της απόδοσης του κόστους. Ακόμη, θα παρατεθεί το πρόβλημα της δρομολόγησης οχημάτων και θα δοθούν λύσεις για να μην προσβάλλεται το περιβάλλον και για να επωφελούνται οικονομικά οι δήμοι. Καταλήγοντας, βλέπουμε την μεθοδολογία υλοποίησης του συστήματος που θα δημιουργήσω ώστε να βελτιωθεί το σύστημα συλλογής απορριμμάτων μέσω αλγορίθμων, εφαρμογών και αισθητήρων καθώς ο δήμος εκτός ότι θα εκσυγχρονιστεί, θα μειώσει τους ρύπους που εκπέμπουν τα απορριμματοφόρα και θα εξοικονομήσει χρήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα ή στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του δήμου.