Μορφές χρήσης κοινωνικών δικτύων στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας - Μπογιατζόγλου, Θεανώ (2022)
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social networks) αποτελούν, σήμερα, ένα συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο στην ενημέρωση και την επικοινωνία, ενώ κατατάσσονται πλέον στις ισχυρότερες μεθόδους μάρκετινγκ προϊόντων και υπηρεσιών μιας επιχείρησης ή ακόμα και της εκ νέου ανάπτυξης αυτής. Η χρήση των εργαλείων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook το YouTube, το Twitter κλπ., ως πλατφόρμες συνεργασίας, συνδέει τις επιχειρήσεις με τον υπόλοιπο κόσμο, με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους. Τα εν λόγω εργαλεία φέρνουν την τεχνολογία σε επαφή με τις επιχειρήσεις, συνδέουν τους ανθρώπους με τις πληροφορίες, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την επικοινωνία με τους πελάτες, όπως επίσης και τη συλλογή απόψεων, πληροφοριών ιδεών από αυτούς. Αντίστοιχα χρησιμοποιούνται και για την εσωτερική συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ των υπαλλήλων της επιχείρησης. Βασικό ερώτημα της Διπλωματικής εργασίας είναι να μελετηθεί ποιες είναι οι κυριότερες μορφές αξιοποίησης των μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και σε ποιο βαθμό χρησιμοποιούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μέσα από συνεντεύξεις με επιχειρήσεις δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, η έρευνα καταλήγει στα συμπεράσματα ότι οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν κυρίως εξωτερικά Κοινωνικά Δίκτυα, για να προωθούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους και όχι τόσο για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπαλλήλων. Γίνεται μικρή αξιοποίηση του μεγάλου εύρους δυνατοτήτων που προσφέρουν τα Κοινωνικά Δίκτυα, διότι η χρήση τους είναι ακόμη σε πρωταρχικό στάδιο στην Ελλάδα.