Αναγνώριση γραφέα - Παρασκευάς, Διαμαντάτος (2022)
Τα σύγχρονα συστήματα αναγνώρισης γραφέα χρησιμοποιούν μια ποικιλία διαφορετικών χαρακτηριστικών και τεχνικών για να προσδιορίσουν τον συγγραφέα του χειρόγραφου κειμένου. Σε αυτή την διατριβή παρουσιάζονται διάφορα κατευθυντικά χαρακτηριστικά καθώς και συνδυασμοί κατευθυντικών χαρακτηριστικών με χαρακτηριστικά που βασίζονται σε μοντέλα. Συγκεκριμένα, επιχειρούνται αρκετές βελτιώσεις ενός στατιστικού, κατευθυντικού χαρακτηριστικού, του edge hinge distribution. Τα νέα χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται είναι το Skeleton Hinge Distribution, το Weighted Skeleton Hinge Distribution, το Quantized Skeleton Hinge Distribution, το Directional Stroke Run Length Distribution και το Edge Skeleton Hinge Combination . Επιπλέον, διερευνάται ο συνδυασμός του Skeleton Hinge Distribution με ένα χαρακτηριστικό που βασίζετε σε μοντέλα. Νέες συνεισφορές που σχετίζονται με την προεπεξεργασία των εικόνων εγγράφων αλλα και την εξαγωγή πολύτιμων χαρακτηριστικών του κειμένου. Ειδικότερα, παρουσιάζονται δύο τεχνικές για την εκτίμηση μεγέθους κύριου σώματος (Main Body Size Estimation), το οποίο είναι ένα χαρακτηριστικό του κειμένου με εφαρμογή σε ένα ευρύ φάσμα πεδίων ανάλυσης εικόνων εγγράφου. Η πρώτη μέθοδος μετρά άμεσα το μέγεθος του κύριου σώματος, ενώ η δεύτερη υπολογίζει πρώτα τις βασικές γραμμές (baseline). Και οι δύο προτινόμενοι μεθόδοι δεν απαιτούν τμηματοποίηση (segmentation). Επιπλέον, παρουσιάζετε μια τεχνική για τον εντοπισμό κειμένου που εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι το κείμενο πρέπει να παρουσιάζει κάποια αντίθεση σε σχέση με το υπόβαθρο.