Διερεύνηση της ποικιλότητας και της σύνθεσης ειδών μικρών θηλαστικών σε ένα τυπικό ενδιαίτημα της Λέσβου - Μιχαήλ, Βασιλική (2022)
Η ομάδα των μικρών θηλαστικών θεωρείται από τις πιο πολυπληθείς ομάδες του ζωικού βασιλείου. Η επιστημονική κοινότητα χαρακτηρίζει ως μικρά θηλαστικά, χερσαία είδη θηλαστικών με βάρος μικρότερο του ενός κιλού. Η συμβολή τους στα οικοσυστήματα είναι μεγάλη καθώς διασφαλίζουν την ισορροπία και την υγεία τους, μέσα από διάφορες διεργασίες που πραγματοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους σε ένα οικοσύστημα. Τόσο το έδαφος όσο και οι οργανισμοί (ζώα, φυτά) επωφελούνται λίγο έως πολύ από αυτά. Πολλοί είναι οι μέθοδοι παρατήρησης χερσαίων μικρών θηλαστικών που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι και σήμερα. Ο ερευνητής ανάλογα με τα ερευνητικά του ερωτήματα και τον εξοπλισμό που διαθέτει μπορεί να μελετήσει ένα είδος με άμεσο ή έμμεσο τρόπο. Οι πιο διαδεδομένες πρακτικές συνεχίζουν να είναι οι παγιδεύσεις και η παρατήρηση του είδους με ανάλυση εμετικών σύμπηκτων (pellets) ενός αρπακτικού πτηνού, συνήθως κουκουβάγιας. Στο νησί της Λέσβου έχουν εντοπιστεί είδη από τις οικογένειες Soricidae, Arvicolidae και Muridae. Τα πιο σημαντικά και χαρακτηριστικά είδη του νησιού είναι ο Ασιατικός ή Περσικός σκίουρος (Sciurus anomalus) και ο σκαπτοποντικός του Harting (Microtus hartingi), του οποίου ο πληθυσμός του στο νησί της Λέσβου θεωρείται ως ο μοναδικός νησιωτικός πληθυσμός του είδους στο εύρος κατανομής του. Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας ήταν η διερεύνηση της ποικιλότητας και της σύνθεσης των ειδών μικρών θηλαστικών σε ένα τυπικό ενδιαίτημα του νησιού της Λέσβου μέσα από ανάλυση των τροφικών συνηθειών του είδους Tyto alba. Επιμέρους στόχοι ήταν η λήψη μορφομετρικών χαρακτηριστικών από τρία είδη μυγαλών και από το είδος Microtus hartingi, καθώς και η σύγκριση τους με αντίστοιχους πληθυσμούς σε γειτονικές περιοχές της κατανομής τους. Επιπρόσθετα, εκτιμήθηκε η αριθμητική αφθονία και η ποσοστιαία βιομάζα τους. Βάσει των αποτελεσμάτων, κυρίαρχο είδος στο διαιτολόγιο της Tyto alba στην συγκεκριμένη περιοχή ήταν ο σκαπτοποντικός του Harting (Microtus hartingi) τόσο σε επίπεδο αριθμητικής αφθονίας όσο και στη συνολική βιομάζα.