Προσεγγίζοντας τον πολιτισμό της συλλογικής δράσης: πρακτικές κοινωνικότητας και παραγωγή της πολιτικής υποκειμενικότητας στο αναρχικό ρεύμα της Αθήνας - Παπαδημητρόπουλος, Πάνος (2022)
Η δραστηριότητα των αναρχικών ομάδων στην πόλη της Αθήνας βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο του δημόσιου λόγου στην Ελλάδα, κυρίως μέσα από τη δημοσιογραφική αναπαράσταση της περιοχής των Εξαρχείων και εικόνων συλλογικής βίας. Ειδικά την τελευταία δεκαετία, μετά τον Δεκέμβριο του 2008 και τη συλλογική διαμαρτυρία των πρώτων ετών της οικονομικής κρίσης, οι εν λόγω ομάδες σχολιάστηκαν όσο κανένα άλλο κοινωνικό κίνημα στη χώρα, στη βάση ενός λόγου που τις δαιμονοποιούσε ως απειλή για τη δημόσια τάξη. Η παρούσα διατριβή, στηριζόμενη σε επιτόπια έρευνα που διεξάχθηκε στην αρχή της οικονομικής κρίσης, επιχειρεί να καταγράψει τις διαφορετικές μορφές της συλλογικής δράσης, τους ‘τόπους’ και τους τρόπους εμπλοκής όσων συμμετέχουν στο αναρχικό ρεύμα, καθώς και τις αντιλήψεις μέσω των οποίων καθίσταται εφικτή η συλλογική τους κινητοποίηση. Τα θεωρητικά εργαλεία με τα οποία επιχειρείται η ανάλυση αυτή αντλούν από τη συμβολική ανθρωπολογία και τον κλάδο συγκρουσιακής πολιτικής. Απώτερος στόχος της διατριβής είναι να παρουσιάσει πώς οι ακτιβιστές μετέχουν οι ίδιοι στην περίπλοκη διαδικασία κατασκευής του αναρχικού ρεύματος, πλάθουν και πλάθονται απ’αυτό, καθώς ασκούν την αντιηγεμονική κριτική τους μέσω κοινωνικών πρακτικών και μορφών διαντίδρασης που παράγουν τη διαφορά ως «πολιτική» διαφορά.