Δήλωση Ε.Ε - Τουρκίας και η μεταναστευτική πολιτική - Γιαννοπούλου, Αλεξάνδρα (2022)
Αρχικά, θα πρέπει να διαχωριστούν οι έννοιες πρόσφυγας και μετανάστης. Αυτός ο διαχωρισμός θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση των γεγονότων και των καταστάσεων κατά τη διεθνή αντιμετώπιση. Στην τρίτη θεματική ενότητα θα γίνει μια αναφορά και σχολιασμός της δήλωσης Ε.Ε- Τουρκίας. Αρχικά, θα παρατεθούν οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην λύση αυτή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Στην τέταρτη θεματική ενότητα θα παρουσιαστεί η μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε και των χωρών που αντιμετώπισαν το πρόβλημα του προσφυγικού καθώς και τις σχέσεις που θα έχουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι( Τουρκία, Ευρωπαϊκή Ένωση). Στη συνέχεια, θα ορισθούν οι συνέπειες που προκάλεσε η έντονη ροή των μεταναστών απέναντι στα υπόλοιπα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της Τουρκίας. Τέλος, θα αναφερθούν τα κοινωνιολογικά συμπεράσματα που αφορούν αυτό το μείζων ζήτημα, καθώς και οι τρόποι αντιμετώπισης που μπορούν να πραγματοποιήσουν και οι δύο πλευρές . Επιπλέον, καθοριστικό ρόλο θα έχει και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ύπατη Αρμοστεία ώστε να μειωθεί το φαινόμενο αυτό.