Νεανικές οργανώσεις στην Ελλάδα: ο Ελληνικός προσκοπισμός στα έτη 1923 - 1939 - Σταθόπουλος, Χρήστος; Stathopoulos, Christos (2022)
Στις αρχές του 20ου αιώνα η παιδαγωγική πρόταση του προσκοπισμού, που έχει δημιουργηθεί στην Αγγλία το 1907, έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής. Η ίδρυση του Ελληνικού Προσκοπισμού στην Ελλάδα το 1910 συμπληρώνει την επικρατούσα αντίληψη για την εκπαίδευση των νέων (παιδεία-σωματική αγωγή-στρατιωτική προπαίδευση). Η πρόταση αυτή βρίσκει την αποδοχή της από την πολιτεία και υιοθετείται από την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του 1915. Με τον νόμο 1066/1917 ο προσκοπισμός μετατρέπεται σε ίδρυμα εποπτευόμενο από την πολιτεία και ιδιαίτερα από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο των Στρατιωτικών. Στα χρόνια που διαμορφώνουν την περίοδο του μεσοπολέμου η εργασία αναδεικνύει την υποστήριξη και τη σχέση που δημιουργείται από την εποπτεία κράτους (παιδεία –στρατός) για την ανάπτυξη του προσκοπισμού αλλά και την συμβολή του προσκοπισμού σε θέματα υποστήριξης της εθνικής ταυτότητας στις νέες χώρες. Αναζητώντας και καταγράφοντας την προσκοπική ιστορία της περιόδου, αναδεικνύεται η κοινωνική συμβολή του προσκοπισμού στην ενσωμάτωση των προσφυγικών ροών στην χώρα, αλλά και στην κοινωνική αποδοχή όλων των πληθυσμιακών και θρησκευτικών μειονοτήτων. Η σχέση του προσκοπισμού με τη Βασιλεία, την Νέα Ελληνική Δημοκρατία και τις ανερχόμενες κοινωνικές και πολιτικές τάσεις της περιόδου (εθνικισμός, φασισμός, κομμουνισμός) δημιουργούν ένα πλαίσιο που αναταράσσει τα προσκοπικά γεγονότα στην εν λόγω περίοδο, οδηγώντας στην διάλυση του από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου με την αναγκαστική ενσωμάτωση με την Εθνική Οργάνωση Νεολαίας του Μεταξά το 1939. Στην ερευνητική εργασία αναδεικνύεται η σχέση του προσκοπισμού με την κοινωνία και τις εκφάνσεις της (πολιτισμός, περιβάλλον, εθελοντισμός) καθώς και η σχέση του με τον αθλητισμό και την σωματική αγωγή.