Η επίδραση του Κουρδικού ζητήματος στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας κατά την περίοδο 2002 - 2014 - Διπλάρας, Ευάγγελος (2022)
Η Παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζει την διαχρονική διελκυστίνδα των Κούρδων ανταρτών (εντός της Τουρκίας) με των τουρκικών σωμάτων ασφαλείας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Στο πρώτο κεφάλαιο, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε μια μεγάλη χρονική περίοδο που αρχίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 1920 μέχρι τις αρχές του 2000. Η περίοδος αυτή χωρίζετε στα εξής υποκεφάλαια: την κεμαλική περίοδο και το Κουρδικό ζήτημα, στην συνέχεια εισέρχεται στην ψυχροπολεμική περίοδο και το Κουρδικό ζήτημα και τέλος καταλήγει στην μεταψυχροπολεμική περίοδο και το Κουρδικό ζήτημα. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αρχίζει από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας 2010. Μέσα σε αυτή την δεκαετία, η διαμάχη των Κούρδων και των Τούρκων χωρίζετε σε τρία υποκεφάλαια. Αυτά τα υποκεφάλαια είναι η πρώτη περίοδος από την ανάληψη της εξουσίας από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Κουρδικό ζήτημα. Το δεύτερο υποκεφάλαιο γίνετε αναφορά στο δόγμα του Αχμέτ Νταβούτογλου και στο τελευταίο υποκεφάλαιο εξετάζετε η πολυτάραχη δεύτερη περίοδος της διακυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το Κουρδικό ζήτημα. Στο τρίτο κεφάλαιο, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στις Αραβικές Εξεγέρσεις, συγκεκριμένα στον Συριακό εμφύλιο πόλεμο, την επίδραση που ασκεί στο Κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία και τη γενικότερη περιφερειακή αστάθεια που προκλήθηκε από αυτές. Τέλος, εξετάζετε η δράση του ΙΚΙΛ και η τουρκική πολιτική. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η εργασία είναι ότι το Κουρδικό παρά την διαφορετική αντιμετώπιση των εκάστοτε τουρκικών κυβερνήσεων γινόταν και συνεχίζει να γίνεται αντιληπτό ως ένας σοβαρός εσωτερικός εχθρός. Συνεπώς, η επίλυση του προβλήματος αυτού όχι μόνο δεν είναι άμεσα ορατή αλλά θα επηρεαστεί από τις γενικότερες περιφερειακές συνθήκες που θα επικρατήσουν μετά την λήξη της συρο – ιρακινής κρίσης.