Κίνητρα στις επιχειρήσεις - Μυλωνά, Χρυσάνθη (2022)
Παλαιότερα οι άνθρωποι στις επιχειρήσεις, κατά κανόνα, αντιμετωπίζονταν ως «αναλώσιμα» στοιχεία ενός συστήματος. Πλέον όμως, μετά από πολλαπλές έρευνες που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι οι εργαζόμενοι συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα μιας επιχείρησης. Με τα χαρακτηριστικά και τις γνώσεις που κατέχουν, αντιμετωπίζονται πια ως πηγή δημιουργίας και αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την διατήρηση ή και επιβίωση ενός οργανισμού. Συνεπώς, για να λειτουργήσει μια επιχείρηση και να επιτύχει τους στόχους της, ο πιο καθοριστικός συντελεστής παραγωγής, είναι οι άνθρωποι που την απαρτίζουν και εργάζονται για αυτή. Στη σημερινή εποχή, η διοίκηση αντιλαμβάνεται τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα και γίνεται απαραίτητη η αποτελεσματική χρήση των ξεχωριστών ταλέντων και της δημιουργικής και κριτικής σκέψης κάθε εργαζόμενου μέσα στον οργανισμό. Για το λόγο αυτό η διοίκηση δίνει έμφαση στη συμπεριφορά του ατόμου, στον οργανισμό, και επικεντρώνεται στα κίνητρα που την κατευθύνουν. Με άλλα λόγια, η διοίκηση εστιάζει στο κίνητρο που έχει τη μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη, δηλαδή σε αυτό για το οποίο ο εργαζόμενος θα προσπαθήσει περισσότερο σε σχέση µε τα υπόλοιπα που εμφανίζουν μικρότερη δύναμη. Κάθε οργανισμός θα πρέπει να δώνει βάση στα κίνητρα των εργαζομένων του, προκειμένου να βελτιώσει την παρακίνηση τους και κατά επέκταση την απόδοση τους. Το συναίσθημα ενώ αποτελούσε για χρόνια εμπόδιο, σημάδι αδυναμίας που οι άνθρωποι συνήθιζαν να κρύβουν, πλέον γίνεται έντονη η σημασία του. Η κάλυψη των συναισθημάτων είναι η μόνη οδός για την κάλυψη των αναγκών του ατόμου, κατά επέκταση για την επαγγελματική του ικανοποίηση και τέλος η μόνη διέξοδος για καλύτερες επιδώσεις της επιχείρησης.