Συστήματα επεξεργασίας έρματος - Σάββα, Μιχάλης (2022)
Σε αυτή την πτυχιακή εργασία θα αναλύσουμε τα συστήματα επεξεργασίας έρματος. Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο θα αναφερθούμε στον ορισμό του ερματισμού και του αφερματισμού. Επιπρόσθετα, θα γίνει αναφορά στον ορισμό του έρματος και την ιστορία του καθώς και το που αποθηκεύεται το νερό έρματος σε ένα πλοίο. Στο τέλος του κεφαλαίου αυτού θα αναφέρουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις διαδικασίες ερματισμού και αφερματισμού. Στο δεύτερο κεφάλαιο, θα ασχοληθούμε με τους οργανισμούς που σχετίζονται με την διαχείριση του νερού έρματος, όπως επίσης και την καταγωγή τους. Πέρα από αυτό, θα γίνει λόγος για την σύμβαση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, καθώς και το τί αυτός προνοεί. Ακόμα, θα αναλύσουμε τι θα πρέπει να φέρουν τα πλοία μαζί τους, όπως και τα πρότυπα τα οποία θα πρέπει να ακολουθούνται από κάθε ένα πλοίο. Τέλος, θα αναφερθούμε στις εγκρίσεις τύπου που θα πρέπει να αποκτήσουν τα συστήματα επεξεργασίας έρματος, ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας τους. Συνακόλουθα, στο τρίτο κεφάλαιο καταπιανόμαστε με τους τρόπου με τους οποίους ένα σκάφος δύναται να εκφορτώσει το νερό έρματος, το οποίο πήρε από άλλη περιοχή. Αρχικά θα αναλύσουμε τις μεθόδους ανταλλαγής έρματος που πρέπει να εφαρμόζονται από μια μερίδα πλοίων, σύμφωνα με το πρότυπο D-1. Στην συνέχεια, θα προβούμε σε ανάλυση των μεθόδων επεξεργασίας έρματος. Όπως γίνεται ξεκάθαρο στο σημείο αυτό, όλα τα πλοία οφείλουν να τηρούν τις μεθόδους (αυτές από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2024, είναι λεπτομέρεια θεωρώ, δίνεις εκτενή αναφορά στο κεφ.3). Στο τέλος του κεφαλαίο αυτού θα αναφερθούμε στα πλοία χωρίς έρμα, τα οποία ακόμα βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού. Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας αυτής, θα γίνει παρουσίαση μιας στατιστικής ανάλυσης των δεδομένων που συλλέξαμε από την ABS , από την USCG , την ιστοσελίδα Safety4sea και τον νηογνώμονα ClassNK. Τα δεδομένα αυτά αφορούν τα συστήματα επεξεργασίας έρματος που υπάρχουν στην αγορά σήμερα. Η στατιστική ανάλυση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τις εγκρίσεις τύπου που διαθέτουν τα συστήματα που εφαρμόζονται σήμερα στην αγορά και επιπλέον τις μεθόδους επεξεργασίας του έρματος, τις χώρες κατασκευής κλπ. Στο τέλος του κεφαλαίου, θα αναλύσουμε τον τρόπο λειτουργίας τριών συστημάτων επεξεργασίας νερού έρματος. Στο τέλος της παρούσας πτυχιακή εργασία θα παρουσιαστούν σχετικά συμπεράσματα.