Ανάλυση επιθεωρήσεων κράτους λιμένα (port state control) και επιθεωρήσεων πετρελαϊκών εταιριών στα δεξαμενόπλοια (vetting) - Γλύκου, Μαρία (2022)
Από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι και σήμερα η ανάγκη για ύπαρξη απόλυτης ασφάλειας πάνω στα πλοία έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ακεραιότητα της ανθρώπινης ζωής, που ζει και εργάζεται επάνω σε αυτό, καθώς και να προστατεύεται το θαλάσσιο περιβάλλον στο μέγιστο δυνατό βαθμό, είναι ένα ζήτημα το οποίο ταλανίζει έντονα όλο αυτά τα χρόνια την ναυτική κοινότητα. Η ανάγκη αυτή οδήγησε με την σειρά της στο να δημιουργηθούν πολλοί κανονισμοί και συμβάσεις οι οποίοι θα διασφαλίζουν την ασφάλεια στα πλοία. Πέρα από αυτούς τους κανονισμούς όμως υπάρχουν και διάφορες άλλες προϋποθέσεις οι οποίες πρέπει να τηρούνται. Κατά επέκταση αυτών δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν οι επιθεωρήσεις των πλοίων με σκοπό να διασφαλίζεται η ικανότητα και η αξιοπλοΐα του πλοίου καθώς και όλο όσα πρέπει να τηρούνται ώστε να μπορεί ένα πλοίο να πραγματοποιεί ένα ταξίδι με ασφάλεια. Στην παρούσα αυτή πτυχιακή εργασία αναφέρονται και αναλύονται δύο είδη επιθεωρήσεων. Αρχικά, είναι οι επιθεωρήσεις τις οποίες διεξάγουν οι λιμενικές αρχές ενός κράτους-λιμένα, οι λεγόμενες επιθεωρήσεις των Port State Control και δεύτερον, οι επιθεωρήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών στα δεξαμενόπλοια, η λεγόμενη επιθεώρηση Vetting. Πρωτίστως, αναφέρεται μια εννοιολογική προσέγγιση για τις επιθεωρήσεις του κράτους-λιμένα και παρουσιάζεται μια ιστορική αναδρομή αυτών, συμπεριλαμβανομένου και του λόγου για τον οποίο δημιουργήθηκαν οι 9 περιφερειακές συμφωνίες, που απαρτίζονται από διάφορα κράτη-λιμένα ανά τον κόσμο, και διεξάγουν τις επιθεωρήσεις. Στη συνέχεια αναλύεται για την κάθε μια περιοχική συμφωνία ο τρόπος με τον οποίο αξιολογεί τα πλοία, την συχνότητα των επιθεωρήσεων αυτών καθώς και όλη η διαδικασία την οποία ακολουθεί στην διεξαγωγή αυτών. Ακολουθεί μια συνοπτική αναφορά και ανάλυση κάποιων διεθνών συμβάσεων και όσα ορίζουν αυτές. Σύμφωνα με αυτές πρέπει να συμμορφώνονται τα πλοία και επακόλουθος η τήρηση της συμμόρφωσης αυτής ελέγχεται από τις συγκεκριμένες επιθεωρήσεις. Όσον αφορά τις επιθεωρήσεις των πετρελαϊκών εταιριών στα δεξαμενόπλοια, αρχικά γίνεται μια εννοιολογική προσέγγιση και παρουσιάζεται η διαδικασία επιλογής και αξιολόγησης των πλοίων. Καθώς ακόμη γίνεται μια αναφορά στον OCIMF (Oil Companies International Marine Forum) στην διαδικασία, τον σκοπό της ίδρυσής του και στην δομή του. Ακόμη, παρατίθενται όλα τα μέλη, πετρελαϊκές εταιρίες, που τον απαρτίζουν. Επιπρόσθετα, αναλύεται το σύστημα SIRE (Ship Inspection Report Programme) με το οποίο τα μέλη του OCIMF επιθεωρούν τα πλοία, οι αναθεωρήσεις που αυτό έχει υποστεί ανά τα χρόνια και τα χαρακτηρίστηκα και οι αρμοδιότητες των επιθεωρητών SIRE. Επιπλέον, γίνεται και μια ανάλυση του συστήματος TMSA (Tanker Management & Self Assessment) με το οποίο οι πετρελαϊκές εταιρίες επιθεωρούν τα γραφεία των διαχειριστριών εταιριών των πλοίων που είναι υποψήφια για μια ναύλωση. Στην εργασία αυτή επίσης συμπεριλαμβάνεται μια σύγκριση των δυο αυτών επιθεωρήσεων και αντιπαραθέτονται οι ομοιότητες και οι διαφορές που μπορούν να εντοπιστούν. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό μέρος την παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η συνέντευξη που παραχώρησε ένα στέλεχος του ναυτιλιακού χώρου εξειδικευμένο στις επιθεωρήσεις.