Ψηφιακός μετασχηματισμός στη ναυτιλία - Μεταξάς Μαριάτος, Διονύσιος (2022)
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί να εκληφθεί ως η διαδικασία αναμόρφωσης των επιχειρηματικών μοντέλων λόγω, και μέσω της υιοθέτησης και της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών με σκοπό τη δημιουργία ρυθμίσεων (εντός του οργανισμού και του περιβάλλοντός του) στο οποίο ενεργοποιούνται νέες δυνατότητες (ψηφιακές δυνατότητες) και αξία (Jeansson & Bredmar, 2019). Η ολοκλήρωση και η αξιοποίηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι εταιρείες (Hess et al., 2016). Οι θαλάσσιες μεταφορές, ένας σημαντικός τρόπος μεταφοράς στο διεθνές εμπόριο (Gren et al., 2020) που κινείται προς την ψηφιοποίηση (Sanchez-Gonzalez et al., 2019). Η ναυτιλία, ως μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι μια ευμετάβλητη βιομηχανία που βρίσκεται σε ταραχώδη κατάσταση, λόγω των διακυμάνσεων των τιμών της ενέργειας, της τεχνολογικής ανωριμότητας και των επερχόμενων αυξήσεων των κανονισμών (Zaman et al., 2017). Οι ενδιαφερόμενοι και οι επιχειρήσεις θαλάσσιων μεταφορών στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών, όπως πολλές επιχειρήσεις σε άλλες βιομηχανίες, αγωνίζονται με την έλλειψη συνειδητοποίησης, κατάλληλες στρατηγικές και πρωτοβουλίες για τον επιτυχή ψηφιακό μετασχηματισμό (Gausdal et al., 2018; KPMG International Cooperative, 2018). Η πλειοψηφία της σύγχρονης έρευνας επικεντρώνεται είτε στο ψηφιακό μετασχηματισμό των μεταφορών γενικά, είτε στις τάσεις της ψηφιοποίησης που επικεντρώνονται στη ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές. Ιδιαίτερα έντονη είναι η έλλειψη ερευνών και επιστημονικών εγγράφων που προσφέρουν μια ολοκληρωμένη επισκόπηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της ναυτιλίας. Έτσι, λοιπόν, σκοπός αυτής της εργασίας είναι να καλύψει αυτό το κενό. Συγκεκριμένα, σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παρουσίαση και ανάλυση της καινοτομίας στη ναυτιλία, μέσα από την παρουσίαση της ψηφιοποίησης της και των νέων τεχνολογιών. Για να εκπληρωθεί ο σκοπός της εργασίας κρίθηκε απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί μια σειρά από εργαλεία, μέσω των οποίων θα μπορούσαν να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα. Για τη συγγραφή της εργασίας ακολουθήθηκε η δευτερογενής έρευνα και συγκεκριμένα η αναζήτηση και συγκέντρωση επιστημονικής αρθρογραφίας στο διαδίκτυο. Η παρούσα εργασία περιλαμβάνει πέντε κεφάλαια, ολοκληρώνοντας με τα συμπεράσματα και τη βιβλιογραφία της εργασίας, το περιεχόμενο των οποίων αναλύεται παρακάτω: Κεφάλαιο 1: Αποτελεί το εισαγωγικό κεφάλαιο της εργασίας, στο οποίο βρισκόμαστε, όπου πραγματοποιείται μια εισαγωγή στο θέμα της εργασίας και παρουσιάζονται οι στόχοι και η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τη συγγραφή της. Κεφάλαιο 2: Παρουσιάζεται και αναλύεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη ναυτιλία. Αρχικά, λοιπόν, παρουσιάζεται συνοπτικά η ναυτιλιακή βιομηχανία και η έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού. Εν συνεχεία, αναλύεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη ναυτιλιακή βιομηχανία, τα βήματα προς αυτόν, η σημασία του και οι παράγοντες που επηρεάζουν την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Τέλος, παρουσιάζεται και αναλύεται o ψηφιακός μετασχηματισμός στην ελληνική ναυτιλία. Κεφάλαιο 3: Παρουσιάζεται και αναλύεται η καινοτομία, η ψηφιοποίηση και οι νέες τεχνολογίες στη ναυτιλία. Συγκεκριμένα, παρουσιάζεται η ψηφιοποίηση και οι εξελίξεις αυτής στη ναυτιλία, οι νέες τεχνολογικές τάσεις επί των πλοίων, η εσωτερική υποδομή των πλοίων ως κέντρο δεδομένων και τέλος, γίνεται διάκριση μεταξύ των συστημάτων πληροφοριών και συστημάτων λειτουργίας επί των πλοίων. Κεφάλαιο 4: Σε αυτό το κεφάλαιο παρουσιάζονται οι τομείς ψηφιακού μετασχηματισμού στη ναυτιλία, και συγκεκριμένα, η ασφάλεια στο κυβερνοχώρο, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τα Μεγάλα Δεδομένα, η επαυξημένη πραγματικότητα και το Blockchain