Η ανερχόμενη παρουσία της γυναίκας στη ναυτιλία - Φαφαλιού, Ιωάννα-Ισιδώρα (2022)
Η ναυτιλία έχει συχνά αναγνωριστεί ως μια ανδρική βιομηχανία. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 2% του εργατικού δυναμικού στην ναυτιλιακή κοινότητα. Παρόλο που η ναυτιλία έχει εξελιχθεί σε όλη την ιστορία, η θέση των γυναικών στη βιομηχανία δεν ήταν πολύ σημαντική. Οι γυναίκες θεωρήθηκαν συχνά ως πιο αδύναμοι παίκτες όσον αφορά το φύλο. Ωστόσο, οι γυναίκες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ισότιμα σε ολόκληρη την κοινωνία, και επομένως, ο ρόλος τους στη ναυτιλία πρέπει επίσης να είναι ίσος αν και οι χαμηλότεροι μισθοί, η ανισότητα των φύλων, οι διακρίσεις στο πλοίο και η παρενόχληση μπορούν να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μείνουν εκτός του κλάδου. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα προσπαθούν να παρέχουν μια δίκαιη αναγνώριση των γυναικών σε θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τη ναυτιλία, αλλά απαιτείται ακόμη πολλή προσπάθεια γι’ αυτό. Είναι ζωτικής σημασίας να μειωθεί η ανισότητα των φύλων στο ναυτικό επάγγελμα και να προωθηθεί η συμμετοχή των γυναικών. Απαιτούνται συνεπώς συνεπείς προσπάθειες ώστε οι γυναίκες να αναλάβουν το ρόλο που έχουν ήδη αποδειχθεί ότι μπορούν να αναλάβουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία.