Η επίδραση του αυτοματισμού στην αγορά εργασίας του τομέα των μεταφορών (με εστίαση στις θαλάσσιες μεταφορές) - Tsoli, Maria; Τσόλη, Μαρία (2022)
Ο στόχος της βελτιστοποίησης στις μεταφορές σχετίζεται με τα κέρδη. Αυξημένα επίπεδα τεχνολογίας και αυτοματισμού θα συμβάλουν σημαντικά σε αυτόν τον στόχο. Στις μεταφορές, το υψηλότερο δυναμικό αυτοματισμού είναι σε θέσεις εργασίας χαμηλής ειδίκευσης, οι οποίες είναι εντατικές σε προβλέψιμες φυσικές δραστηριότητες και επεξεργασία δεδομένων. Επομένως, αυτές οι θέσεις εργασίας αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο να επηρεαστούν από τον αυτοματισμό. Mε την πάροδο του χρόνου, η περαιτέρω εισαγωγή του αυτοματισμού θα δημιουργήσει επίσης ζήτηση για νέους τύπους θέσεων εργασίας, όπως απομακρυσμένοι χειριστές, παγκόσμια λειτουργικά συνεργεία συντήρησης και πάροχοι κινητικότητας ως υπηρεσίες. Ως αποτέλεσμα, η ζήτηση για εργασία δεν θα εξαφανιστεί εντελώς, αλλά οι απαιτήσεις και οι δεξιότητες που απαιτούνται για μεμονωμένες θέσεις εργασίας θα αλλάξουν. Απώτερος σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να μελετήσουμε την επίδραση που θα έχει η εισαγωγή του αυτοματισμού στην αγορά εργασίας στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών (λιμάνια). Προς αυτή την κατεύθυνση θα ασχοληθούμε τόσο με τη βιομηχανία των θαλάσσιων μεταφορών (και κυρίως των λιμανιών), όσο και με τον αυτοματισμό (συνέπειες, μειονεκτήματα, πλεονεκτήματα) σε συνάφεια με το εργατικό δυναμικό.