Ερευνητική μεθοδολογία και εφαρμογή: επιδράσεις του covid-19 σε διάφορους τομείς της ζωής των ανθρώπων - Παναγιωτίδου, Δέσποινα (2022)
Στόχος της παρούσας πτυχιακή εργασίας είναι να μελετηθούν οι επιπτώσεις του Covid-19 σε διάφορους τομείς της ζωής των ανθρώπων. Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο που αναφέρετε σε ξεχωριστές ενότητες σε κάθε τομέα, όπως η δημόσια υγεία και ο εμβολιασμός, το οικογενειακό περιβάλλον και οι κοινωνικές επαφές, η εκπαίδευση και η εργασία, η ψυχική και σωματική υγεία και τέλος η διαχείριση του Covid-19 σε Ελλάδα και Εξωτερικό. Στα πρώτα κεφάλαια παρουσιάζεται η μεθοδολογία για την υλοποίηση μιας έρευνας και τα βήματα για την δημιουργία ενός ερωτηματολογίου το οποίο χρησιμοποιείται ως το βασικό ερευνητικό εργαλείο. Προσπαθούμε να κάνουμε κατανοητό στον αναγνώστη την σημασία κατασκευής ενός άρτιου ερωτηματολογίου ολοκληρώνοντας ορισμένα στάδια. Στην συνέχεια τον εισάγουμε στην στατιστική ανάλυση και παρουσιάζουμε τις μεθόδους δειγματοληψίας, τις γραφικές παραστάσεις που υπάρχουν καθώς και τα μέτρα θέσης. Σκοπός μας είναι ο αναγνώστης να διαχωρίσει την σημειακή με την διαστηματική εκτίμηση παραμέτρων και να του γίνει ξεκάθαρη η διαδικασία ελέγχου υποθέσεων. Η μελέτη συνεχίζει με την Ανάλυση Διασποράς (ANOVA - Analysis of Variance) και την Ανάλυση Κατηγορικών Δεδομένων (Categorical Data Analysis) με στόχο να φτάσουμε στην παρουσίαση του ερωτηματολογίου που κατασκευάσαμε για την πραγματοποίηση της έρευνας μας. Στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ανάλυση και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήξαμε. Για την στατιστική ανάλυση που πραγματοποιήσαμε έγινε χρήση του προγράμματος SPSS.