Χωρική κατανομή και μετρικά τοπίου ελαιώνων στη Λέσβο - Σακαλάκ, Ελένη (2022)
Οι ελαιώνες της Λέσβου αποτελούν χαρακτηριστικό τοπίο για τη Λέσβο. Στην παρούσα εργασία θα μελετηθούν τόσο κατηγοριοποιημένοι, σε δύο τάξεις (βιολογικοί – συμβατικοί) σε συνάρτηση και με το υψόμετρο της νήσου, όσο και στο σύνολό τους. Για την πλήρη κατανόηση του θέματος, στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται αναλυτική περιγραφή όσων όρων και πληροφοριών χρειάζονται. Ενδεικτικά, θα αναλυθούν οι έννοιες της χωρικής κατανομής, της λογιστικής παλινδρόμησης, των μετρικών τοπίου καθώς και της βιολογικής και συμβατικής καλλιέργειας. Στη συνέχεια, ακολουθεί το ερευνητικό κομμάτι με την ανάλυση των μετρικών τοπίου και τον υπολογισμό τους, με τη χρήση του λογισμικού FRAGSTATS, καθώς επίσης και την ταξινόμηση των ελαιώνων με τη χρήση της λογιστικής παλινδρόμησης και των δορυφορικών εικόνων SENTINEL-2. Στο επόμενο κεφάλαιο, γίνεται αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μετρικών και της ταξινόμησης. Τέλος, στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο της εργασίας αναφέρονται όλα τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τα παραπάνω.