NEETs και περιφερειακές ανισότητες στις χώρες της Μεσογείου - Εμμανουήλ, Ευστρατία (2022)
Στην παρούσα εργασία, μελετώνται οι περιφερειακές ανισότητες υπό το πρίσμα του φαινομένου των ΝΕΕΤ δηλαδή των νέων που δεν εργάζονται, δεν εκπαιδεύονται ή δεν καταρτίζονται (Not in Employment, Education, or Training) στις Μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Κυπρος, Ιταλία, Ισπανία), την περίοδο της ύφεσης. Από τη βιβλιογραφική επισκόπηση αναδείχθηκαν θεωρητικά τα διαχρονικά ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης μέσα και από τα ζητήματα της εργασίας και, περιγράφηκε εκτενώς το φαινόμενο των ΝΕΕΤ εστιασμένο στις χώρες μελέτης. Στη συνέχεια, αναλύθηκαν τα δεδομένα για τους ΝΕEΤs και έγινε η χαρτογράφηση του φαινομένου απεικονίζοντας τα ποσοστά των ΝΕΕΤ αλλά και με τη βοήθεια του δείκτη τοπικής εξειδίκευσης LQ. Παρατηρείται αξιοσημείωτη αύξηση του φαινομένου τα έτη της μεγάλης οικονομικής ύφεσης, και μείωση λόγω της αναιμικής οικονομικής ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον LQ EU28 , οι περιφέρειες της Στερεάς Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Ιταλικός Νότος παρουσιάζουν υπερσυγκέντρωση του φαινομένου, ενώ με βάση τον LQ EU South οι περιφέρειες της Ηπειρωτικής Ελλάδας, εκτός της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας και ο Ιταλικός Νότος παρουσιάζουν υπερσυγκέντρωση του φαινομένου. Οι Ισπανικές περιφέρειες και η Κύπρος παρουσιάζουν μικρότερη συγκέντρωση. Παρατηρείται επίσης, ότι το φαινόμενο των ΝΕΕΤ ακολουθεί τον κύκλο της οικονομίας, καθιστώντας το ωστόσο ένα φαινόμενο δομικής φύσης καθώς προυπήρχε της κρίσης αλλά διογκώθηκε κατά τη διάρκειά της. Τέλος, γίνεται προσπάθεια εξήγησης του φαινομένου των NEETs με βάση τις προσεγγίσεις της άνισης χωρικής ανάπτυξης ενώ τέλος προτείνονται στρατηγικές αντιμετώπισης και ανάπτυξης.