Συγχρονική μελέτη συσχέτισης της ενσυνείδητης διατροφής και της προσκόλλησης στη μεσογειακή δίαιτα με την ψυχική ανθεκτικότητα - Χριστοδούλου, Ευστράτιος (2022)
Ολοένα αυξανόμενα στοιχεία συνδέουν την Ενσυνείδητη Διατροφή, την προσκόλληση στη Μεσογειακή Δίαιτα και την Ψυχική Ανθεκτικότητα με την υγεία και την ευζωία. Σκοπός: Να διερευνηθεί η σχέση της Ενσυνείδητης Διατροφής και της Μεσογειακής Δίαιτας με την Ψυχική Ανθεκτικότητα. Παράλληλα, να μελετηθεί η επίδραση της Ενσυνείδητης Διατροφής και της Μεσογειακής Δίαιτας στη διατροφική συμπεριφορά και τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Υλικά και μέθοδοι: Στο πλαίσιο συγχρονικής αναδρομικής μελέτης, 288 εργαζόμενοι και άνεργοι ηλικίας 26-65 ετών συμμετείχαν εθελοντικά σε διαδικτυακή έρευνα με τη χρήση ερωτηματολογίου. Βάση της έρευνας αποτέλεσαν οι επικυρωμένες στα Ελληνικά κλίμακες ενσυνείδητης διατροφής (M.E.S-16), μεσογειακής δίαιτας (14-MEDAS) και ψυχικής ανθεκτικότητας (CD-RISC-10). Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του SPSS v26 και της R-statistics με εφαρμογή Independent-Samples T-Test και Kruskal-Willis Test, Chi-Square Test, Post hoc LSD Test, Pearson και Spearman’s Correlation Test, Multiple Linear Regression Analysis, Multivariate Logistic Regression Analysis. Αποτελέσματα: Βρέθηκε να υπάρχει στατιστικά σημαντική συσχέτιση της Ενσυνείδητης Διατροφής (p<0,0001) και της Μεσογειακής Δίαιτας (p=0,001) με την Ψυχική Ανθεκτικότητα. Έπειτα από την εφαρμογή μοντέλων πολλαπλής παλινδρόμησης, M.E.S-16 και 14-MEDAS score αποτέλεσαν προγνωστικούς παράγοντες της Ψυχική Ανθεκτικότητα (p<0,0001). Άτομα με φυσιολογικό βάρος είχαν υψηλότερο M.E.S-16 και 14-MEDAS score έναντι των υπέρβαρων και παχύσαρκων. Υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά (p<0,0001) μεταξύ των μέσων όρων του M.E.S-16 score σε διαφορετικές εκβάσεις δίαιτας. Ανάλυση πολυωνυμικής λογιστικής παλινδρόμησης αναγνώρισε την Ενσυνείδητη Διατροφή ως προγνωστικό παράγοντα της διατήρησης απώλειας βάρους έπειτα από δίαιτα (OR: 1,142, 95% CI: 1,084, 1,204, p<0,0001, συγκριτικά με την επαναφορά σε ίδιο ή μεγαλύτερο βάρος). Συμπεράσματα: Η Ενσυνείδητη Διατροφή μπορεί να αποτελέσει προγνωστικό παράγοντα της έκβασης δίαιτας και σε συνδυασμό με τη Μεσογεική Δίαιτα φαίνεται να επιδρά θετικά στην Ψυχική Ανθεκτικότητα και τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους. Κλινικές μελέτες θα πρέπει να διεξαχθούν, προκειμένου να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της συγχρονικής αυτής μελέτης.