Βιομηχανική και τοπική ανάπτυξη του Αλιβερίου Ευβοίας - Φλωρεντή-Μιχαλάκη, Ανδριανή (2022)
Τον Ιούνιο του 1953 η Ελλάδα έκανε τα πρώτα της σταθερά βήματα βγαίνοντας από μια σκοτεινή εποχή .Το πρώτο σύγχρονο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της Ελλάδας άρχιζε να λειτουργεί στον Κάραβο στις δυτικές ακτές της vότιας Εύβοιας, τροφοδοτώντας με ηλεκτρική ενέργεια βιομηχανίες, εργοστάσια, συγκοινωνίες, καταστήματα, νοικοκυριά σε ολόκληρη την xώρα. Ο πρώτος ατμοηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ ήταν πραγματικότητα ,ενώ λίγα χιλιόμετρα μακριά βρισκόταν το λιγνιτωρυχείο Αλιβερίου, το πρώτο λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ , που προμήθευε καθημερινά με λιγνίτη το σταθμό, ένα εγχώριο καύσιμο που έμελλε να γίνει το εθνικό ενεργειακό μας καύσιμο. Σήμερα, σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης που τα μεγάλα οικολογικά προβλήματα εντείνονται, το περιβάλλον απασχολεί ολοένα και περισσότερο τη διεθνή κοινότητα. Η προστασία του, η ανταγωνιστικότητα και η ασφάλεια εφοδιασμού αποτελούν τους τρείς κυριότερους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο η ΔΕΗ έχει θέσει το περιβάλλον ως βασική παράμετρο της αναπτυξιακής της πολιτικής, μελετώντας και λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, ώστε η επιβάρυνση του να είναι η μικρότερη δυνατή. Είναι γνωστό, ότι τόσο η εξόρυξη του λιγνίτη και η λειτουργία των σταθμών παραγωγής, όσο και η ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας σχετίζονται με μια σειρά περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο φυσικό τοπίο και στον έμβιο κόσμο. Η ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας το γεγονός αυτό, διαχειρίζεται με σεβασμό το φυσικό περιβάλλον, στοχεύοντας πάντοτε στην ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων ή οχλήσεων. Πολλές φορές, αναλαμβάνει δράσεις και πρωτοβουλίες, πέραν των απαιτήσεων της νομοθεσίας αποδεικνύοντας στην πράξη τον περιβαλλοντικό της προσανατολισμό.