Η βαλκανική χερσόνησος και τα κράτη που την απαρτίζουν: ιστορική αναδρομή και δημογραφικές αναπτυξιακές προοπτικές - Παπακωνσταντίνου, Μαργαρίτα (2022)
Τα Βαλκάνια είναι η περιοχή της Νοτιονατολικής Ευρώπης. Βρίσκεται νότια του Δούναβη και ανατολικά της Αδριατικής. Ανά καιρούς πολλοί λαοί κατοίκησαν τη χερσόνησο αυτή. Πλέον στη Βαλκανική Χερσόνησο περιλαμβάνονται η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, το Κοσσυφοπέδιο, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία και το ευρωπαϊκό κομμάτι της Τουρκίας. Στην παρούσα εργασία θα γίνει μια παρουσία της ιστορίας των Βαλκανίων, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα καθώς και μια παρουσίαση της κάθε χώρας της περιοχής αυτής.