Διαδραστική χαρτογραφική απεικόνιση προστατευόμενων περιοχών UNESCO, Εθνικών Πάρκων της Ελλάδας και του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με έμφαση στην Νησιώπη - Παπαδάκης, Ιάσων-Αθανάσιος (2022)
Η εργασία εστιάζει αρχικά στην συγκέντρωση δεδομένων για προστατευόμενες φυσικές περιοχές της Ελλάδας, δηλαδή Φυσικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για την Ελλάδα, Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας, τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καθώς και τους απολιθωμένους κορμούς της Νησιώπης Λέσβου. Στη συνέχεια επικεντρώνεται στην επεξεργασία των ανωτέρω δεδομένων με σκοπό τη διαδραστική χαρτογραφική οπτικοποίηση τους. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε συλλογή των δεδομένων από τους φορείς που διαχειρίζονται τις εκάστοτε προστατευόμενες περιοχές καθώς και αναζήτηση των εγγράφων ΦΕΚ για την επαλήθευση της αξιοπιστίας των δεδομένων. Τα δεδομένα πού προέκυψαν επεξεργάστηκαν προκειμένου να διαμορφωθούν αρχεία που να είναι ικανά να προσπελαστούν στην online πλατφόρμα ArcOnline, ώστε να δημιουργηθεί ένα StoryMap. Τέλος με χαρτογραφικές μεθόδους επιλέχθηκαν τα κατάλληλα χρώματα και σύμβολα για να επιτευχθεί το καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα. Η ανωτέρω μεθοδολογία οδήγησε στην δημιουργία τεσσάρων καρτελών στο StoryMap όπου η πρώτη περιέχει τα Μνημεία της UNESCO για την Ελλάδα σε εθνική κλίμακα, η δεύτερη περιέχει τα Εθνικά Πάρκα της Ελλάδας σε εθνική κλίμακα επίσης, η τρίτη καρτέλα περιέχει τον Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και η τελευταία και τέταρτη καρτέλα περιέχει του απολιθωμένους κορμούς της Νησιώπης Λέσβου που είναι τμήμα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.